Punkrockdag op 6 augustus tijdens Lokerse Feesten.

Tijdens editie vijfenveertig van de Lokerse Feesten is er op dinsdag 6 augustus een volledige dag die in het teken staat van punk rock. Vorig jaar kon je er genieten van vijf bands waaronder Dropkick Murphys. Ook dit jaar mogen vijf bands die dag van jetje geven op het hoofdpodium.

Marky Ramone’s Blitzkrieg mag de avond op gang trappen. Marky Raomone (Marc Bell) was bij The Ramones tussen 1978 en 1983 en dan terug vanaf 1988 tot het bittere einde. Hij mag dan ook met recht en reden een heel pak van de nummers van The Ramones blijven brengen. En daarmee kan hij natuurlijk gemakkelijk een festivalweide mee plat spelen.

Het Britse The Damned werd in 1976 opgestart door o.a. vocalist Dave Vanian en gitarist (eerst als bassist) Captain Sensible, een tweetal dat er ook nu nog steeds bij is. The Damned was een van de groepen die punk echt op de kaart hebben gezet. De eerste Britse punk ook die toerde in de V.S. De band heeft negen singles gehad in de Britse top-40 lijsten en zorgde ondertussen ook voor elf full-albums. Ze worden ook beschouwd als een van de voornaamste invloeden van tal van hardcore bands.

Heideroosjes is een Nederlands punk collectief die tussen 1989 en 2012 actief was. Een allerlaatste concert werd op 29 september in de Ancienne Belgique gegeven. Dit jaar, omdat het dertig jaar geleden is dat de band van start ging, beslisten de heren om een aantal concerten te geven. Zo was er o.a. opnieuw een concert in de Ancienne Belgique (zie bij MUSIKA onder de rubriek “Concert Review”) en is er dus deze passage tijdens Lokerse Feesten.

NOFX komt dan weer uit de buurt van Los Angeles, California, USA waar hun mix van punk, melodic hardcore, pop punk en rock voor het eerst in 1983 weerklonk. Ook hier zijn met vocalist en bassist Fat Mike en gitarist Eric Melvin nog twee originele leden te vinden in de line-up. De band heeft een heel uitgebreide discografie met zo maar liefst dertien full-albums en zestien ep’s.

Ook al uit het Amerikaanse Californië komt The Offspring. Dit gezelschap zorgt net als NOFX voor een muzikale mix van punk, melodic hardcore, pop punk en rock maar voegt daar nog wat alternative rock aan toe. Dit gezels werd in 1984 opgestart als Manic Subsidal, maar wijzigde de naam in 1986 tot The Offspring. Drie van de vier originele leden zijn nu nog steeds van de partij: Bryan “Dexter” Holland (gitaar, vocals), Greg K. (bass) en Kevin “Noodles” Wasserman (gitaar). Slechts de plaats achter de drums werd een paar maal gewijzigd, maar wordt sinds 2007 warm gehouden door Pete Parada. Ze worden beschouwd als een van de punk rock bands die het meest albums verkoopt wereldwijd (meer dan veertig miljoen exemplaren) en kennen dan ook een pak grote successen. Een ideale afsluiter dus van een punkrockdag.

Naast deze vijf bands op het hoofdpodium mogen ook vier Belgische bands het beste van zichzelf geven in de “Red Bull Music Room”. Voor een mix van garage rock en punk zit je waarschijnlijk goed met het viertal van Sons (uit de buurt van Melsele), een band die het goed doet bij een radiozender als Studio Brussel. Cocaine Piss is een viertal uit de buurt van Luik die het houden bij krachtige punk nummers. De discografie van dit kwartet telt ondertussen drie full-albums. Ook It It Anita is afkomstig uit de omgeving van Luik. De discografie van dit kwartet telt ondertussen twee full-albums die je muzikaal in het vakje noise rock kan onderbrengen. Black Leather Jacket is een trio uit de buurt van Essen dat zich muzikaal laat gelden met een mix van garage rock, psychedelica en rock ‘n’ roll.

Meer info over punkrockdag, en natuurlijk de andere dagen van Lokerse Feesten, vind je alvast op www.lokersfeesten.be