Per Wiberg: Head Without Eyes

De cv van multi-instrumentalist Per Wiberg oogt reeds een heel aantal jaartjes enorm indrukwekkend. Hij is, of was lid, van Opeth, Spiritual Beggars, Kamchatka, ā€¦ waarmee hij op tal van albums te horen is, maar ook als gastmuzikant is het rijtje bands waarmee hij samen werkt indrukwekkend. Een korte greep uit de lijst: Arch Enemy, Grand Magus, Candlemass, ā€¦ En dan schept een eerste album onder eigen naam natuurlijk een pak verwachtingen. ‘Head Without Eyes’ telt slechts zes tracks maar die zijn stuk voor stuk enorm gelaagd en lossen alle verwachtingen een voor een in. Opener ‘Let The Water Take Me Home’ opent rustig en zet de eerste lijnen uit: progressive rock, doom en roots rock smelten samen tot een geheel. Nu en dan wordt het tempo wat opgeschroefd en klinkt het nummer wat krachtiger. Toch blijft dit beklijvend en stevig aan de ribben kleven. Een nummer waar vele bands meteen willen voor tekenen. Dat hij voor het machtige, ja best wel verslavende, ‘Anyway The Blood Flows’ goed naar een band als Hawkwind heeft geluisterd, vergeven we hem. Wat een groove, wat een drive, wat een catchy ritme en sound: intrigerend, aanstekelijk en verslavend. En dat voor een track van meer dan elf minuten! De mooie vocalen van Billie Lindahl zorgen voor een bijkomend sfeervol accent. ‘Pass On The Fear’ klinkt compleet anders: duister, dreigend, bezwerend. De song kent een traag slepend tempo wat je zelfs als onheilspellend mag beschouwen. Met het eerder als single uitgebrachte ‘Get Your Boots On’ krijgen we opnieuw een extra accent uit het muzikale spectrum van Per Wiberg daar dit eerder vlot naar dark wave en gothic neigt: bands als Sisters Of Mercy zijn niet echt veraf. Misschien een tip voor een pak danstempels? Een pak duisternis en donkere dreiging overvalt ons meteen tijdens de eerste tonen van ‘Pile Of Nothing’ dat zich dan langzaam loom en slepend verder beweegt. Opnieuw zijn de intrigerende vocalen van Billie Lindahl een toegevoegde waarde. Rustgevende, maar ook wel intrigerende pianoklanken openen ‘Fader’ dat zich langzaam verder ontwikkelt tot een uiterst bombastisch klinkende doom track. Met ‘Head Without Eyes’ levert Per Wiberg een indrukwekkend debuut af die niet in een of ander vakje onder te brengen is en waar je na elke nieuwe luisterbeurt accenten in ontdekt die je bij een eerder beluistering over het hoofd hebt gezien. Meteen een extra visitekaartje om ā€œuā€ tegen te zeggen!

Luc Ghyselen (90)

Despotz Records

Tracklist: 1. Let The Water Take Me Home 2. Anyway The Blood Flows 3. Pass On The Fear 4. Get Your Boots On 5. Pile Of Nothing 6. Fader