1914, De Verlichte Geest.

1914, supports: Murder Intentions, Fractured Insanity – 27/05/2019 – De Verlichte Geest, Roeselare.

1914: daar was de aanzienlijke menigte voor gekomen. 1914 is duidelijk hot and coming. Vermoedelijk dat de mix van blackened death / doom metal in een context van WOI menig metalfan aanspreekt. Daarvan was voor het optreden niet veel merkbaar, aangezien de band omwille van de korte tournee slechts een beperkt aantal attributen meesleurde. Ook de intro was niet het gebruikelijke ‘It’s A Long Way To Tipperary’. Spijtig. Zanger 2.Division, Infanterie-Regiment Nr.147, Oberleutnant – Ditmar Kumar (niet zijn echte naam of wat dacht u) verwachtte vermoedelijk een gasaanval en sprong al vanaf de eerste noten in het publiek om als een post-war shellshock-slachtoffer te keer te gaan. Hij zou er trouwens in blijven, in het publiek welteverstaan. De man zet waarlijks zonder veel attributen nodig te hebben een gedenkwaardige performance neer. Dat hij daarbij het nodige vocht verloor spreekt voor zich. Even dacht ik dat een nazaat van Karel Cogge, Hendrik Geeraert of Robert Thys de gloriedagen van zijn overgrootvader wou herbeleven en ergens de sluizen had opengezet, maar het was onze vriend Ditmar Kumar die zelf voor deze inundatie verantwoordelijk was. De andere leden, wiens naam u beter zelf opzoekt, beperkten zich voornamelijk tot uitstekend musiceren. Niet dat de muziek van 1914 geweldig moeilijk is, integendeel. Het belangrijkste is dat de sound in orde was en we met volle teugen mochten genieten van het eerste optreden van 1914 op Belgische bodem. Blijkbaar komen ze terug in het najaar, hopelijk dan wel met hun videoprojecties en volledige podium inkadering. Ik vermoed dat tegen dan De Verlichte Geest net iets te klein zal geworden zijn want het gaat snel met deze band. De merch was in een mum van tijd uitverkocht. En het optreden dat net geen vijfenveertig minuten duurde flitste ook voorbij. Het publiek snelde zich na het optreden in ijltempo naar buiten alsof het curfew was en ze elk moment door een Gefreiter met stahlhelm ter plekke geëxecuteerd konden worden. Zelden zo’n blitz uittocht uit De Verlichte Geest gezien. Misschien bent u ondertussen nieuwsgierig geworden naar de sound van 1914. Dan kan ik u alleen maar aanraden snel online eens poolshoogte te nemen en eventueel zeer snel af te zakken naar de platenwinkel om de de nieuwste van 1914 aan te schaffen.

De avond werd eerder geopend door Muder Intentions, een band uit de buurt van Tielt die sinds 2004 een erg brutale mix van grindcore en death metal op ons afvuurt. Het publiek reageerde eerder lauw op het aangebodene en ook wij zelf waren niet echt onder de indruk van dit vijftal.

Een stuk beter verging het Fractured Insanity, een Belgisch technical death metal kwartet uit de buurt van Moorsele. Deze heren zorgden voor een technisch meer hoogstaande set die een pak beter door het publiek gesmaakt werd. Niet dat we hier stijl van achterover slaan, maar ook ons gevoel werd op slag veel beter. De heren zorgden voor een gedreven en strakke set met krachtige vocalen, strakke drumpatronen, pulserende bassen en knap gitaarwerk. Ja, Fractured Insanity willen we nog wel eens terug zien en horen, al bleef ook dit viertal duidelijk in de schaduw van hoofdact 1914.

Met dank aan Lucas Aerbeydt.

Tekst 1914: Frederik Blieck.

Tekst Muder Intentions en Fractured Insanity: Luc Ghyselen.

Foto’s: Luc Ghyselen.