Vingulmork: Avgrunn (ep)

Vingulmork is een uit Oslo, Noorwegen afkomstig black metal gezelschap dat in 2012 werd opgestart en reeds voor een ep, ‘The Long march’ (2014), en een full-album, ‘Chiaroscuro’ (2015), instond. Naar het schijnt klinkt hun nieuwste worp, deze ‘Avgrunn’, nog iets agressiever dan hun vorig werk. Wij kunnen hier, helaas, niet vergelijken, daar dit onze kennismaking is met dit Noorse viertal. Wat we wel kunnen zeggen is dat deze vier tracks tellende ep er flink energiek en gedreven tegenaan gaat zonder dat de heren ook melodie uit het oog verliezen. Opener ‘Ytterst’ gaat rustig van start, maar eens de inloop periode voorbij, haalt het viertal furieus en krachtdadig uit mist een stevig tempo en machtige vocalen die je meteen bij de les houden: naar onze smaak een binnenkomer van formaat, want, naast de pure agressie die de vocalen opwekken, klinkt het geheel echt wel krachtig en melodieus. Voor ‘Eternally Swallow, Eternally Keep’ wordt het tempo nog wat opgedreven zonder aan kracht of aan aan het melodieuze aspect in te boeten. De vocalen klinken nog even agressief, de drumpatronen razen als bezeten over je heen, terwijl de gitaarlijnen een melodieuze koers blijven uittekenen. Met ‘Land Of Nothing’ probeert het viertal je even op het verkeerde been te zetten daar dit nummer opnieuw heel rustig aanvangt, maar zodra de vocalen invallen gaat het tempo opnieuw met een helse ruk de hoogte in. Opnieuw een furieuze track die recht naar ons hart gaat. Ook track nummer vier blijft even gedreven en energiek uit de speakers knallen. En ja, ook tijdens ‘Døderlein’ blijft het viertal agressie aan melodie koppelen en doet dit nog steeds op en heel overtuigende manier. Echt vernieuwend is Vingulmork niet te noemen, maar elk van deze tracks staat als een huis! Wij zijn ondertussen op zoek naar het “oudere” werk van dit viertal, want dit is alvast een “must have” voor liefhebbers van black metal!

Luc Ghyselen (95)

Crime Records

Tracklist: 1. Ytterst 2. Eternally Swallow, Eternally Keep 3. Land Of Nothing 4. Døderlein