Saint Vitus: Saint Vitus

Het Amerikaanse Saint Vitus werd in 1978 opgestart als Tyrant om pas een tweetal jaar later de naam te wijzigen tot Saint Vitus (naar het schijnt naar het Black Sabbath nummer ‘St. Vitus Dance’). De band kende in zijn lange carrière een aantal periodes van inactiviteit en ook de line-up wisselde wel eens zodat gitarist en oprichter Dave Chandler de enige is die alle stadia van de band heeft doorlopen. Vocalist Scott Reagers was er ook bij vanaf het begin, maar gaf er een paar maal de brui aan om toch steeds terug te keren naar het nest. Henry Vasquez is de man achter de ezelsvellen sinds 2009 en bassist Pat Bruders is er bij sinds 2016. Saint Vitus staat muzikaal reeds al die jaren voor een intense mix van doom, heavy metal en een groot pak psychedelica en dat is op dit negende titelloze album niet anders. En stevige basis wordt daarbij gelegd door bass en drums die strak alle gaatjes dicht pleisteren. De riffs zijn krachtig en strak, terwijl de gitaarsolo’s vooral psychedelica uitademen. De vocalen klinken nog steeds krachtig en mag je omschrijven als lichtjes rauw en ruw, al blijven ze clean gezongen. Dit resulteert enerzijds in trage, slome doom nummers (opener ‘Remains’ is een goed voorbeeld) en anderzijds in furieuze en krachtige heavy metal nummers (zoals het zich langzaam ontvouwende ‘Bloodshed’ dat wel een heel abrupt einde kent). Maar ook mooie rustgevende interventies komen aan bod (‘A Prelude To’ is daarvan het meest beklijvende voorbeeld), terwijl ook pure psychedelica aan bod komt (wat dacht je van het eigenzinnige ‘City Park’?). Een aantal nummers laten zelf een of meerdere samensmeltingen van deze vier gegevens horen zodat er voldoende variatie in tempo, ritme en kracht in de negen nummers langs komt om te blijven boeien van begin tot einde. Zelf zijn we niet even overtuigd van alle nummers, maar liefhebbers van doom – we denken dan in de eerste plaats aan bands als Black Sabbath en / of Pentagram – zullen hiermee alvast een aantal uurtjes zoet zijn.

Luc Ghyselen (75)

Season Of Mist SOM 513

Tracklist: 1. Remains 2. A Prelude To … 3. Bloodshed 4. 12 Years In The Tomb 5. Wormhole 6. Hour Glass 7. City Park 8. Last Breath 9. Useless