Enforcer: Zenith (Spanish Version)

Enforcer, een metalband uit het mooie Zweden, heeft een nieuw album uit, ‘Zenith’. En album dat ze in het Engels en in het Spaans hebben gereleaset. En vandaag bespreken we de Spaanse versie hiervan. Zijn er verschillen tussen de anderstalige albums? Eigenlijk niet echt, de taal uiteraard. Verder zijn de nummers nagenoeg identiek. En natuurlijk zijn ze op beiden versies van dezelfde kwaliteit wat betreft de opnames en mastering. ‘Muere Por El Diablo’ is het openingsnummer van het album. En de toon wordt meteen gezet. Een knaller van een nummer dat een rustiger moment kent tijdens de strofes en prachtig open bloeit tijdens het refrein. Enorm genieten doen we ook van de redelijk ‘klassieke’ opbouw en vorm van het nummer. Een sterke song met veel live potentieel. ‘Voy A Encontrart’e is één van de snellere nummers op het album dat open spat vanaf de eerste noot. Snelheid en muzikaal genot gaan hier hand in hand. En om dan daarna in een ander extreem terecht te komen hebben we een emotioneel beladen nummer. Piano, rustige zang en een muzikaal gegeven dat je emoties niet ongeroerd laat. ‘Ecos’ is misschien wel het buitenbeentje op het album, maar zéker geen te onderschatten nummer. ‘Mil Anos en Las Sombras’ is een nummer dat ergens een zomerse, Spaanse sfeer oproept, en tegelijkertijd iets mysterieus heeft. Vermoedelijk door de manier waarop de strijkers gebruikt worden. Het soleerwerk in dit nummer is ook weer van een hoog niveau. Genieten van vingervlugge melodieën zal voor niemand een probleem zijn. Aanstekelijk en opgewekt zijn twee woorden die het nummer perfect omschrijven. Het album heeft wat tijd nodig gehad om te groeien. Niet op muzikaal vlak, dat zat goed vanaf het begin. Het Spaanse was wennen, en soms klinkt het wat braver dan het Engels. Maar het heeft ook een sappige schoonheid, die je buitenspel zet als je wil meezingen. En dat siert deze Spaanse versie ook enorm. En dijk van een album met de nodige afwisseling en een gezonde dosis karakter.

Tom Kuppens (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Muere Por El Diablo 2. Zenith Del Sol Negro 3. Voy a Encontrarte 4. Ecos 5. El Fin De Un Universo 6. Navego 7. Mil Anos en Las Sombras 8. Rendido al Trueno Infernal 9. Por Sempre Seguimos ala Oscuridad 10. Oda a la Muerte