Jess By The Lake: Under The Red Light Shine

Jess By The Lake is een zijproject van Jasmin Saarela, beter bekend als Jess van Jess And The Ancient Ones en van The Exploding Eyes Orchestra. Indien dit u niets zegt, raad ik u aan gewoon door te lezen. Anders ook natuurlijk, want Jess is een beetje een miskend fenomeen. De dame in kwestie beschikt over een geweldige stem en kan gerust de vergelijking met Elin Larsson (Blues Pills) of Rosalie Cunningham (Purson) doorstaan. Bovendien is dankzij haar vrije geest in staat grensoverschrijdende muziek te maken. Er steekt wel degelijk een rode draad doorheen al haar projecten in de vorm van psychedelica en seventies rock. Dus ook nu weer moet je de muziek van Jess By The Lake in die context situeren. ‘Under The Red Light Shine’ is haar nieuwste project. Het eerste nummer draagt de titel van de plaat en is een midtempo rocker met centraal de stem van Jasmin. ‘Freezing Burn’ opent als een nummer van Amy Winehouse zaliger, zij het iets ingetogener. ‘The Wait’ is een mooi nummer, meer soul dan rock. ‘Halo (Ghost In The Flames)’ is meer donkere pop, en doet een beetje denken aan Paul Weller. ‘Nightmare’ laat de gitaren weer los zij het met mondjesmaat. Het had wat feller gemogen, maar zoals het opgezet is kan het zeker mijn goedkeuring wegdragen. ‘Legacy Crown’ is een extreem rustig nummer enkel voorzien van spaarzame toetsen, gitaar en drums en uiteraard de stem van Jess ,maar in al zijn eenvoud is het wel een leuk nummer en bovendien uitverkozen als tweede single, na de release van ‘Nightmare’. ‘My Hands’ past perfect op ‘Legacy Crown’: het nummer ontpopt zich van eenvoudig gecomponeer tot een meer complex nummer. ‘Interstallar’ sluit dit album af en is meteen het langste nummer van het album. Het ontwikkelt zich zeer traag en heeft de indruk nergens heen te gaan. Uiteindelijk is dit ook zo. ‘Under The Red Light Shine’ is een “light” album geworden, gelukkig ook ergens “delight”. Met acht nummers mag je misschien zelfs gewagen van een mini-album. In elk geval geeft het een goed beeld van wat Jasmin voor ogen had. Met Jess kom je ook nooit bedrogen uit. ‘Under The Red Light Shine’ heeft minder geheimen dan een standaard Jess & The Ancient Ones album, maar dit betekent niet dat je rommel voorgeschoteld krijgt. Integendeel. Ideale sfeermuziek voor een BBQ laat in de avond. Als gourmandiër kan ik geen beter compliment geven.

Frederik Blieck (80)

Svart Records

Tracklist: 1. Under The Red Light Shine 2. Freezing Burn 3. The Wait 4. Halo (Ghosts In The Flames) 5. Nightmare 6. Legacy Crown 7. My Hands 8. Interstellar