Vagrants: Separation

Vagrants werd opgericht in 2017. De post hardcore band heeft in de korte tijd van zijn bestaan al heel wat moet doormaken. Zo werd de voormalige zanger gearresteerd vlak voor de geplande tournee en enkele maanden voor het uitbrengen van de debuut ‘Separation’. De band steekt dan ook veel emoties, woede en pijn in zijn debuut. Gitarist Jose DelRio zegt trouwens over die single ‘Separation’: ”Eerlijk gezegd was het een zeer sombere tijd en ik wist echt niet wat de toekomst voor mijzelf en de band zou brengen. Het nummer raakt dan ook een gevoelige snaar in mijn leven en dient meteen ook als leidraad om aan te duiden waar de ep echt voor staat.” Verlies en loslaten, is dan ook wat je terugvindt op ‘St.Anthony’, maar ook bij de overig songs blijkt dat het geval te zijn. ‘Separation’ klieft recht door je hart en ziel. Zowel instrumentaal als vocaal wordt je letterlijk murw geslagen. Riffs en drumsalvo’s bevatten veel pijn, woede en frustratie maar het is vooral die vocale aankleding die ervoor zorgt dat je snikkend, roepend en schreeuwende om genade, je lot in handen neemt. Niet bij de pakken blijven zitten, en doorgaan met je leven is op die momenten de beste oplossing. Omgaan met de emotionele rollercoaster van het leven, is dan ook telkens de onderliggende boodschap die we terugvinden op deze knappe ep. Een weg die je ook vaak in het dagelijkse leven van elke dag moet doorstaan om dat doel te bereiken, zorgt echter eveneens voor diepe wonden in je ziel. Wonden die niet gemakkelijk genezen en … littekens achterlaten. En ook dat laatste komt eveneens bij elk van die songs naar boven. Dus ook bij ‘Clarity’ over ‘Bury Me’ en tot afsluiter ‘Circle Of Friends’ is dat een andere rode draad doorheen het geheel. Besluit: ‘Seperation’ – letterlijk scheiding – is een confronterende ep over loslaten, en hoe daarmee omgaan. Maar laat vooral een band horen die deuren achter zich sluit, en nieuwe deuren opent naar een nieuwe toekomst. Laat dat de onderliggende boodschap zijn van deze ep. Een hoofdstuk in je leven durven afsluiten, op een emotioneel beladen wijze. Daarmee omgaan, het een plaats geven in je hart. En doorgaan met je leven door met veel enthousiasme die woede, pijn en onmacht van je af te schudden en nieuwe deuren open te maken, na het compleet sluiten van de vorige. Als het de bedoeling was om deze boodschap te verkondigen, dan is Vagrants niet alleen in zijn opzet geslaagd, maar ook klaar om die stap voorwaarts te zetten naar eeuwige roem. Een emotionele rollercoaster die recht doorheen je hart boord op een rauwe, verschroeiende en oorverdovende wijze. Dat is wat Vagrants je aanbiedt met deze knappe ep.

Erik van Damme (80)

Rude Records

Tracklist: 1. St. Anthony 2. Separation 3. Clarity 4. Bury Me 5. Circle Of Friends