Savage Messiah: Demons

Het Britse Savage Messiah timmert reeds sinds 2007 aan een muzikale loopbaan waarmee de band zijn visie op thrash metal / power metal probeert aan de man / vrouw te brengen. Op discografisch vlak leverde dit reeds een ep en vier full-albums op. Het laatste album, ‘Hands Of Fate’ (2017), opende de deuren naar de grotere festivals genre Graspop, HellFest en Wacken Open Air. En met dit vijfde full-album willen de heren nog een stapje verder. ‘Demons’ telt elf tracks en opent meteen energiek en gedreven met het krachtige, en toch melodieuze, ‘Virtue Signal’. Meteen is de toon gezet, want de overige nummers liggen in het verlengde van wat het huidige viertal neerzet. Bass (Mira Slama) en drums (Charly Carretón) zorgen voor het solide fundament, terwijl de riffs zorgen voor energie en extra drive. Het gitaarwerk van David Hruska en David Silver is best in orde en een aantal vingervlugge inventieve solo’s duiken in elke song opnieuw op. Ook op vocaal gebied staat Davis Silver zijn mannetje: zijn stem klinkt krachtig, soulvol en vurig. Zo ontstaat een best wel aanstekelijke totaalsound met ingrediënten die zowel doen denken aan traditional heavy metal, power metal als thrash metal. Twee power ballades zitten tussen de tracks verborgen en zorgen zo voor wat extra variatie in tempo en kracht. ‘The Lights Are Going Out’ is de krachtigste van de twee, terwijl ‘Until The Shadows Fall’ ons gemakkelijker naar de aanstekers doet grijpen. Ook afsluiter ‘Steal The Faith In Me’ kent een aantal rustiger stukjes. De overige tracks trekken eerder stevig van leer, zijn melodieus en aanstekelijk, én hebben, naar onze smaak dan toch, een nadeel: de ene track lijkt toch erg op een andere. Niet dat de heren geen variatie gebruiken, maar een ietsje meer mocht toch wel naar onze bescheiden mening. Of de heren met ‘Demons’ echt een stap voorwaarts hebben kunnen maken, zal de toekomst moeten uitwijzen. Wij vinden dit zeker niet slecht, maar hadden toch stilletjes op iets meer gehoopt. Maar misschien overtuigt Savage Messiah ons wel tijdens live concerten, daar de heren binnenkort op tournee zijn als support act bij Symphony X.

Luc Ghyselen (75)

Century Media

Tracklist: 1. Virtue Signal 2. What Dreams May Come 3. Heretic In The Modern World 4. Parachute 5. Under No Illusions 6. Down And Out 7. The Lights Are Going Out 8. The Bitter Truth 9. Until The Shadows Fall 10. Rise Then Fall 11. Steal The Faith In Me