Martyrdöd: Hexhammaren

Martyrdöd werd in de buurt van de Zweedse hoofdstad Stockholm in 2001 opgestart. Met deze ‘Hexhammaren’ zet het gezelschap aan album nummer zeven in wat een uiterst woelige geschiedenis is op gebied van line-up’s. Martyrdöd brengt een mix van crust, hardcore, punk en metal die op dit nieuwste albums twaalf gebalde tracks oplevert waarin agressie en brutaliteit wild om zich heen schoppen in een, meestal toch, meer dan energiek en gedreven tempo. Muzikaal kan dit ons best bekoren: het tempo ligt hoog, de drumsalvo’s vliegen je om de oren, de basslijnen stuwen het geheel vooruit, en riffs worden punctueel gehouden maar erg doeltreffend op je afgevuurd. En er komen zelfs een paar knappe melodieuze gitaarsolo’s langs. Enkel de rauwe en woeste vocalen liggen ons een stuk minder, al kunnen we ons heel goed indenken dat een pak muziekliefhebbers daar anders over denken. Gelukkig maar, anders was er maar een enkel muziekgenre. Of deze ‘Hexhammaren’ beter, strakker of meer gedreven klinkt dan hun vorige werk, kunnen we je echt niet vertellen, want, we zijn heel eerlijk, dit is onze kennismaking met dit gezelschap. Op basis van de nummers die wie hier hebben gehoord, zijn we niet geneigd om ouder werk op te zoeken, al zullen we Martyrdöd zeker eens checken als ze ergens op een festival in de buurt te zien en te horen zijn.

Luc Ghyselen (70)

Century Media

Tracklist: 1. Hexhammaren 2. Rännilar 3. Helveteslarm 4. War On Peace 5. Bait And Switch 6. Nästa Syrien 7. Cashless Society 8. In The Dead Of Night 9. Den Sista Striden 10. Pharmacepticon 11. Judgement Day 12. Sthlm Syndrom