Midnight Bullet: Into The Fire

Midnight Bullet is een Finse groovy / heavy metal band die sinds 2009 aan de weg timmert, op een kalme en eigenzinnige wijze. Sinds hun debuut ‘Faraday Cage’ heeft de band daardoor heel wat zieltjes gewonnen. Midnight Bullet is een schoolvoorbeeld van een band die hun muziek op een zodanig gezapige en eenvoudige wijze brengt, zonder daar veel show elementen aan toe te voegen, waardoor je stiekem, lekker lui in de zetel gezeten, toch zit te headbangen, met een brede glimlach op de lippen. Vergelijkbaar met de gezelligheid op een zondagochtend, terwijl je de zondagskrant leest bij het verorberen van een knapperige pistolet en een kop koffie. Op die manier komt de bijzonder aanstekelijke atmosfeer ook op de nieuwste schijf, ‘Into The Fire’, dus ook naar je toegewaaid. En wellicht is dat laatste wat me al vanaf die eerste song ‘Over the Edge’ wellicht nog het meest over de streep trekt. De eenvoud en het niet te ver gaan zoeken zal er echter eveneens voor zorgen dat niet iedereen te vinden is voor deze al te bombastische aanpak, waarbij angstvallig binnen de lijntjes wordt gekleurd. Nee, avontuurlijke uitstapjes, meesterlijke riffs die je kippenvel bezorgen en oorverdovende vocalen waardoor geluidsmuren barsten is er dus niet bij. Voor wie echter net houdt van die aanpak waarbij “schitteren in eenvoud” de rode draad vormt doorheen het geheel, is ‘Into The Fire’ de perfecte boter op uw pistolet op die voornoemde gezellige zondagochtend aan de ontbijttafel. Wie echter houdt van grenzen verleggen? Die zal deze plaat een saai allegaartje vinden dat niet blijft hangen. Want ook bij de daarop volgende songs ‘One By One’, ‘One Man War’, ‘Morning Star’ tot ‘No Turning Back’ voelt het aan alsof de band angstvallig op veilig blijft spelen. Echter kun je ook niet voorbij aan de kwalitatief, technisch hoogstaande wijze waarop de muzikanten en vocalist hun ding doen. Want je hoort hier inderdaad top muzikanten soleren die verdomd goed weten waar ze mee bezig zijn, er valt nergens een speld tussen te krijgen. Deze band bewandelt wellicht over de gehele lijn veilige paden, maar voegt daar toch een lichtjes dreigende ondertoon aan toe bij songs als ‘Through The Iron’ tot afsluiter ‘Leavings’ waardoor je toch even die krop in de keel naar boven voelt komen. Even, want zeer lang duurt het allemaal niet, eer Midnight Bullet weer trapt in die val van gezapige gezelligheid waardoor ze feitelijk dus jammer genoeg nooit boven de middelmaat uitstijgen. Besluit: Wellicht eindigt deze band en plaat helaas in de categorie ‘dertien in een dozijn’ binnen dat heavy metal gebeuren. Op zich is dat gezien de kwalitatief hoogstaande wijze waarop de heren staan soleren jammer. Want hier zit zoveel meer in dan er echt is uitgekomen. Waardoor deze Midnight Bullet ook anno 2019 dat eeuwige label veelbelovend blijft dragen. Want ook na tien jaar slaagt de band er nog steeds net niet in ons compleet omver te blazen. En daardoor blijven we, ondanks een reeds aangehaalde technisch hoogstaande aanpak, dus ook nu weer een beetje op onze honger zitten. Maar als net die gezapige eenvoud, waarbij je het nooit ver hoeft te zoeken, en technisch hoogstaande kwaliteit brengen voortdurend primeert uw ding is, dan kunt u zonder enige schroom deze schijf in uw platenkast doen verdwijnen.

Erik van Damme (70)

Inverse Records

Tracklist: 1. Over The Edge 2. Break Me First 3. One By One 4. One Man War 5. Morning Star 6. Rise 7. No Turning Back 8. Through The Iron 9. Ain’t Dead Yet 10. Leavings