Ringworm: Death Becomes My Voice

De muziek die Ringworm brengt kun je eigenlijk niet in één woord uitdrukken, of onder één bepaalde muziekstijl onderbrengen. Dat is al sinds hun ontstaan in 1991 het geval, dat is anno 2019 nog steeds het geval. Zo horen we streepjes thrash metal, worden die overgoten met sausjes boordevol hardcore, maar is vooral het occulte rond bepaalde thema’s het meest opvallende. Daardoor wordt een ruim publiek aangesproken, die zich graag begeeft op donkere paden boordevol verschroeiend tot razendsnelle donderslagen die als een mokerslag in je gezicht terecht komen. ‘Death Becomes My Voice’, de nieuwste worp van Ringworm, is dan ook zo een typische trip naar ultieme duisternis die tot de verbeelding spreekt. De band maakt er niet veel woorden aan vuil. Opener en titelnummer ‘Death Becomes My Voice’ geeft al snel aan welke kant deze plaat uitgaat. De demonische snelheid, waarmee de band in het verleden ervoor zorgde dat ik me prompt apocalyptische taferelen voor de ogen haalde, staat na al die jaren nog steeds stevig overeind. En daar zijn we niet treurig om. ‘Carnivores’ gaat diezelfde richting uit op een zodanig snel tempo, dat je geen tijd hebt om op adem te komen. De heren blijven doorheen de gehele plaat trouwens furieus doorgaan, alsof die woede hen tot waanzin drijft. Ze sleuren je bovendien bewust mee in die draaikolk van uitbarstingen, tot je er zelf waanzinnig bent van geworden. Besluit: Ringworm levert met ‘Death Becomes My Voice’ een zoveelste ijzersterke plaat af, waar thrash en hardcore worden verbonden met duistere en occult aanvoelende taferelen die je in angstzweet achterlaten, in de hoek van de kamer. Dat Ringworm niets toevoegt aan dat gedoodverfde geluid waarmee ze circa twintig jaar geleden ook al uitpakten? Dat stoort niet, omdat hier nog steeds kwaliteit wordt afgeleverd van eenzaam hoog niveau. Liefhebbers van voornoemde stijlen, en fans van de eerste platen van Ringworm mogen op hun beide oren slapen. Ringworm slaat je nog steeds tot moes, en is gelukkig nog niet verzand tot een flauw afkooksel van zichzelf. En dat laatste trekt ons nog het meest over de streep. Dus, kopen die handel! Het loont de moeite.

Erik van Damme (75)

Relapse Records

Tracklist: 1. Death Becomes My Voice 2. Carnivores 3. Acquiesce 4. Do Not Resuscitate 5. Dead To Me 6. The God Of New Flesh 7. I Want To Tear The World Apart 8. Dying By Design 9. Separate Realities 10. Let It Burn 11. Final Division 12. I Hide In You 13. I’m Not Right