Panzerfaust: The Suns Of Perdition – Chapter I: War, Horrid War

Panzerfaust is een Canadese black metal band die in 2005 werd opgestart. De discografie van de heren telt ondertussen één split (met het Amerikaanse Totalus Necrum), drie ep’s en drie full-albums. Nu kondigen de heren met ‘The Suns Of Perdition – Chapter I: War, Horrid War’ een eerste deel van een vier delen tellend werkstuk aan. Vijf tracks telt dit eerste hoofdstuk. Na een wat aarzelend begin trekt Panzerfaust meteen alle register open. Zwartgeblakerde duivelse vocalen, een immens donkere kracht en een tempo om ‘u” tegen te zeggen: je vind het meteen allemaal terug in het openingsnummer ‘The Day After ‘Trinity”. Meteen een gitzwarte mokerslag van jewelste. Daar moet ‘Stalingrad, Massengrab’ in niets voor onder doen zodat je na twee immens duistere en brutale tracks al uitgeteld tegen het canvas gemept wordt. Met het korte ‘Crimes Against Humanity’ mag je even op adem komen wat betreft kracht, brutaliteit en tempo. Je krijgt er wel een immens beklijvend gevoel bij die tevens angst en vrees opwekt. Daarna nemen de heren terug de draad op van de eerste twee nummers, al klinkt dit, naar ons gedacht, net iets minder dan de twee eerste uppercuts. Maar dat wordt dan weer ruimschoots goed gemaakt met afsluiter ‘the Men Of No Man’s Land’ een dertien minuten durend stuk geweld en brutaliteit dat opent met een marcherend ritme om daarna, met verschillende tempo en ritmewisselingen, te ontaarden in een dreigend en in duisternis gehulde track. Dat dit alles al eens eerder werd gedaan? Misschien wel, wie is tegenwoordig nog vernieuwend, maar op gebied van beleving en beklijvende duisternis is dit nieuwe werkstuk van Panzerfaust er eentje om in te kaderen. Wij kijken alvast uit naar hoofdstuk twee! En, och ja, de heren zijn o.a. van de partij tijdens ThroneFest te Kuurne.

Luc Ghyselen (85)

Eisenwald

Tracklist: 1. The Day After ‘Trinity’ 2. Stalingrad, Massengrab 3. Crimes Against Humanity 4. The Decapitator’s Prayer 5. The Men Of No Man’s Land