Possessed: Revelations Of Oblivion

Possessed vergaarde sinds zijn legendarische debuut ‘Seven Churches’, uitgebracht in 1985, een cultstatus in binnen en buitenland. De band, ontstaan in 1983, kon echter nooit meer aan die hoge verwachtingen voldoen. Maar is tot op heden een grote naam gebleven binnen het extreme metal gebeuren. Radiostilte zorgde er dus niet voor dat Possessed bij een ruim publiek in de vergetelheid is geraakt, maar het was lang wachten op nieuw werk. Anno 2019 bestaat Possessed uit Jeff Barcerra op vocalen (en het enige originele bandlid), Daniël Gonzalez en Claudeous Creamer op gitaar, Robert Cardenas op bas en Emilio Marquez op drums. In die bezetting werd, 33 jaar na datum, dus eindelijk een nieuwe plaat uitgebracht: ‘Revelations Of Oblivion’. Obscure, donkere walmen waaien over ons hoofd heen dankzij de combinatie van verschroeiende thrash metal met ingrediënten van black tot death metal die door je strot worden geramd tot je compleet murw geslagen in de hoek van de kamer achterblijft. Een rode draad dat er in 1985 voor zorgde dat het debuut een mokerslag is die we meer dan dertig jaar later nog steeds niet zijn vergeten, Die ingrediënten vind je dus ook terug op songs als ‘Chant Of Oblivion’, ‘No More Room In Hell’ en andere pareltjes als ‘Dominion’ en ‘Demon’.Meer nog, het zal de rode draad blijken doorheen de volledige schijf. Aan de ribben klevende combinaties tussen strakke thrash, vooral de verdienste van een drummer die zijn vellen bedient alsof zijn leven daarvan afhangt, met riffs die klieven als botte bijlen en een bijzonder hoog tot rauw stembereik komende uit die diepste putten van de Hel, doen de haren op je armen recht komen van puur genot. Het fijne aan deze plaat, ook al gaat alles diezelfde kant uit op daarop volgende songs als ‘Ritual’ tot ‘Temple Of Samael’, is dat Possessed zijn nieuwe adem heeft gevonden en na al die jaren een kwalitatief enorm hoogstaand blackened thrash plaatje aflevert waarbij verleden en heden worden verbonden tot een magisch geheel. Nee, deze band is geen flauw afkooksel van zichzelf geworden. Zoveel is duidelijk. Gelukkig maar. Possessed slaat na ruimschoots dertig jaar een bladzijde om, gaat onverminderd voort waar ze ooit zijn gestopt, en daarbij slaat het wellicht niet echt nieuwe wegen in. Maar door de inbreng van nieuw bloed en dat te combineren met de ervaring van een nog steeds goed bij stem zijnde frontman, klinkt Possessed anno 2019 gelukkig totaal niet gedateerd. Jeff Barcerra houdt de teugels wellicht stevig in handen. Maar geeft gelukkig zijn muzikanten eveneens de vrijheid om zich compleet uit te leven. Daardoor ontstaat dan ook een kruisbestuiving die letterlijk aanvoelt als een wervelstorm van nekschoten die je van begin tot einde compleet murw slaan, alsof de band nooit is weggeweest. En dat laatste trekt ons, ook na meerdere luisterbeurten, waarbij we de ene na de andere adrenalinestoot door onze adders voelen stromen, nog het meest over de streep.

Erik van Damme (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Chant Of Oblivion 2. No More Room In Hell 3. Dominion 4. Damned 5. Demon 6. Abandoned 7. Shadowcult 8. Omen 9. Ritual 10. The Word 11. Graven 12. Temple Of Samael