Port Noir: The New Routine

Twee jaar geleden leerde ik Port Noir kennen als voorprogramma van Pain Of Salvation. Mijn eega en ikzelf waren op slag fan van dit Zweedse trio. Zeer aanstekelijke prog rock met weinig keyboards maar gewoonweg de klassieke combinatie gitaar, bas en drum en uitstekende zang. De band brengt zeer goede, strakke prog rock / metal met zeer aanstekelijke ritmes en geweldig veel zin voor melodie, dit echter zonder ook maar één moment melig te worden. Hun vorige twee albums waren zeer sterk zodat het uitkijken was naar hun derde full cd en ik kan stellen: met ‘The New Routine’ overtreft Port Noir zichzelf. Elf strakke, up-tempo, energieke nummers van het hoogste niveau. Het begint al met ‘Old Fashioned’. Wat een heerlijk up-tempo nummer met geweldige riffs en sublieme zang. Dit gaat zo verder op ‘Flawless’. ‘Blow’, ‘Champagne’ en ‘Low Lights’ zijn dan weer iets rustiger en melodischer van aard maar toch horen we opnieuw zeer leuke riffs. Op ’13’ zet Port Noir er de beuk opnieuw in. De riff doet aan Rage Against The Machine denken: wat een nummer. ‘Define Us’ begint dan wat jazzy en lounge: een leuke afwisseling. Afsluiter ‘Out Of Line’ is een alweer een prima nummer met steeds weer dezelfde ingrediënten. De muziek die Port Noir brengt is niet complex of ingewikkeld, maar gewoonweg steengoede, eerlijke, stevige progrock en fantastisch gespeeld en geproducet. Dit album zal een groot publiek charmeren: hard en stevig genoeg voor de klassieke metalfan én melodieus genoeg voor de fans van het minder harde genre. En een pluspunt: de band is live super.

Bart Verlinde (90)

InsideOut Music

Tracklist: 1. Old Fashioned 2. Flawless 3. Blow 4. Champagne 5. Low Lights 6. 13 7. Young Bloods 8. Define Us 9. Drive 10. Down For Delight 11. Out Of Line