Valley Of The Sun: Old Gods

Met hun vierde geesteskind, ‘Old Gods’, zetten de Amerikanen van Valley Of The Sun hun veroveringstocht in het stonerlandschap met gierende gitaren en loeiende bassen verder. Het album is mooi uitgebalanceerd en gevarieerd genoeg om een ruim scala aan fans te bereiken (bij wijlen is het zelfs commercieel te noemen). Van groovende rock ‘n’ roll met moordende feedback en slopende bassen op ‘Old Gods’, ‘All We Are’ en ‘Dim Vision’ gaan we naar meer psychedelische toetsen op ‘Into The Abbyss’ en ‘Faith Is For Suckers’ om dan af te sluiten met een meer mistroostig, ietwat donker sludgy ‘Dreams Of Sands’. Doorheen het album is een grote verdienste weggelegd voor zanger Ryan Ferrier, die zijn stem meesterlijk aanpast aan het gewenste gevoel. Op ‘All We Are’ zorgt zijn ietwat gothic doomy stem, in contrast met de vrolijke gitaarlijnen, voor een licht gevoel van existentiële crisis. Later sluit zijn lijzige, dromerige stem mooi aan bij de psychedelische vibe op ‘Faith Is For Suckers’. Uiteraard leveren de gitaren ook stevig werk: de machtige riffs op ‘Dim Vision’ en ‘Means The Same’ bewijzen dat het niet erg is als je nummer in feite één lange herhaling van dezelfde riff is, zolang het maar een goeie is. Een leuke extra is de thematische rode draad van oude godheden in de korte, sfeerscheppende intermezzo’s: het akoestische hippie ‘Gaia Creates’, het opzwepende percussiestuk ‘Shiva Destroys’ en het mysterieuze ‘Buddha Destroys’. Valley Of The Sun gaat in oktober op Europese tour dus probeer hen zeker ergens te zien voor de rock ‘n’ roll party van je leven!

Sam Bruynooghe (85)

Fuzzorama Records

Tracklist: 1. Old Gods 2. All We Are 3. Gaia Greates 4. Dim Vision 5. Shiva Destroys 6. Firewalker 7. Into The Abbyss 8. Faith Is For Suckers 9. Buddha Transcends 10. Means The Same 11. Dreams Of Sands