Kenny Wayne Shepherd Band: The Traveler

Voor wie de naam Kenny Wayne Shepherd niet meteen belletjes doet rinkelen, eerst dit stukje geschiedenis. De man werd eenenveertig jaar geleden geboren in Shreveport, Louisiana. In 1995 komt zijn eerste full-album op de markt. ‘Lebetter Heights’ werkt zich op tot de top in de Amerikaanse blues charts. Twee jaar later doet zijn opvolger, ‘Trouble is …’, dat gewoonweg over en nog eens twee jaar later is zijn naam volledig gemaakt in blues / blues rock kringen als ook zijn derde full-album, ‘Live On’, dat kunstje nog eens over doet. ‘The Place You’re In’ (2004) doet het heel wat minder goed en het is eigenlijk wachten tot hij met het lichtjes fantastische ’10 Days Out: Blues From The Backroads’ (2007) opnieuw alle bluesfans verblijdt. Opnieuw haalt dit album de toppositie in de Amerikaanse blues charts. Opvolgers ‘How I Go’ (2011), ‘Goin’ Home’ (2014) en ‘Lay It Down’ (2017) kennen allemaal datzelfde succes en zorgen ervoor dat de naam Kenny Wayne Shepherd als een klok blijft klinken bij een rock, blues en bluesrock minded publiek. Met ‘The Traveler’ zal hij, naar onze bescheiden mening, opnieuw zeer hoog scoren. Wij gaan maar heel eerlijk zijn: het debuut vonden we iets te veel richting rock uitgaan en zette vooral zijn toch wel schitterend gitaarwerk in de verf. We sloten de man echter volledig in de armen toen ’10 Days Out: Blues From The Backroads’ op de markt kwam waar hij samenwerkte met een pak echte bluesgiganten – o.a. B.B. King, Hubert Sumlin, Clarence “Gatemouth” Brown, Jerry “Boogie” McCain en Bryan Lee verleenden hun medewerking – en er een bijna puur blues album van maakte. En nu wordt het muzikale spectrum van Kenny Wayne Shepherd nog iets meer uitgebreid met meer naar Southern rock neigende tracks als ‘Women Like You’ en afsluiter ‘Turn To Stone’, pure soulvolle rockers als ‘Tailwind’ of ‘Mr. Soul’, terwijl ook blues (‘Better With Time’) en bluesrock (‘We All Alright’) nog steeds op zijn repertoire staan. Kortom, het scala waaruit Kenny Wayne Shepherd kan putten is nog iets breder geworden en dat resulteert in een album die zowel blues als rock liefhebbers moet kunnen bekoren, zonder dat het voor de ene te hard klinkt en voor de andere te bluesy. En ja, je hebt het al begrepen … zo horen we het wel graag!

Luc Ghyselen (90)

Provogue / Mascot Label Group PRD 75651

Tracklist: 1. Woman Like You 2. Long Time Running 3. I Want You 4. Tailwind 5. Gravity 6. We All Alright 7. Take It On Home 8. Mr. Soul 9. Better With Time 10. Turn To Stone