Enforcer: Zenith

Enforcer is een Zweedse, typische heavy / speed metal band die sinds 2004 aan de weg timmert. Doorheen de jaren heeft de band knappe platen uitgebracht, die sterk refereren naar de sound uit de jaren tachtig. Muziek waarop je als metal fan stevig staat te headbangen, of overgaat tot een potje luchtgitaar spelen en, bij voorkeur epische, teksten uit volle borst meebrullend. Op 26 april bracht de band een gloednieuwe schijf op de markt ‘Zenith’ en blijft eigenlijk gewoon die begane paden verder bewandelen, en dat is zowel een plus als minpunt te noemen. Tegenwoordig ben ik eerder voorstander van bands die durven buiten hun eigen lijntjes kleuren en dus het avontuur opzoeken. Enforcer blijft echter gewoon doen wat ze in 2004 al deden. Een knappe, typische heavy metal schijf uitbrengen die ondanks alles toch aan je ribben kleeft. Liefhebbers van dat genre zullen vermoedelijk al beginnen te watertanden bij het aanhoren van epische, typisch in die lijn van heavy metal uit de jaren tachtig klinkende songs als ‘Die For The Devil’, ‘Zenith Of The Black Sun’ en al aan het headbangen slaan bij ‘Searching For You’ tot ‘Sail On’ terwijl ze met zijn allen de luchtgitaar bespelen. De band slaagt daardoor anno 2019 nog steeds in zijn opzet een heel aanstekelijke schijf uit te brengen die het verleden uit die jaren tachtig verbindt met het heden, alsof ze dit typische heavy metal genre van toen gewoon heruitvinden. Het feit dat hier gedurende de volledige trip braaf binnen die lijntjes wordt gekleurd, vind ik persoonlijk echter een spijtige zaak, ook al zit ook ik hier de teksten lekker mee te brullen en kan ik het ook niet laten lekker mee te headbangen. Iets avontuurlijker, gedurfder of eens proberen andere bronnen aanboren: het had wel gemogen na al die jaren. Maar goed, als bands als AC/DC hier al meer dan veertig jaar mee wegkomen, door steeds diezelfde sound naar voor te brengen. Dan komt een top band binnen zijn genre als Enforcer na het afleveren van een kwalitatief zeer gesmaakt pareltje van een heavy / speed metal schijf hier zeker mee weg. Want zowel vocaal als instrumentaal valt er puur technisch namelijk totaal geen speld tussen te krijgen. De meesterlijke riffs en drumsalvo’s zullen u adrenalinestoten bij de vleet bezorgen. En ook de hoge vocale aankleding doet de haren op de armen van de doorsnee heavy metal fan zeker naar omhoog komen van puur genot. Want Enforcer doet op deze bijzonder knappe schijf ‘Zenith’ gewoon waar ze altijd goed zijn in geweest: het perfecte heavy metal plaatje afleveren, dat elk beetje liefhebber van dat genre met een gerust hart in huis kan halen. En nu, de versterker op tien en lekker loos gaan doorheen de huiskamer. Missie geslaagd dus, wederom, ondanks de paar kanttekeningen.

Erik van Damme (70)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Die For The Devil 2. Zenith Of The Black Sun 3. Searching For You 4. Regrets 5. The End Of A Universe 6. Sail On 7. One Thousand Years Of Darkness 8. Thunder And Hell 9. Forever We Worship The Dark 10. Ode To Death