Fortune: II

De oorsprong van het hedendaagse Fortune reikt terug naar eind de jaren zeventig. De broers Richard en Mick Fortune speelden respectievelijk gitaar en keyboard / accordeon / trombone. Later begon Mick ook nog drum te spelen. In 1978 bracht het duo hun eerste titelloze album uit. De band nam later nog toetsenist Roger Scott Craig (eerder lid geweest van Scouse-combo Liverpool Express), zanger Larry ‘L.A.’ Greene (van Top Gun-soundtrack) en bassist Bob Birch (die met Elton John had gespeeld) onder hun vleugels. Een tweede (tevens titelloos) album volgde in 1985 en kreeg erg veel positieve commentaren. Het toenmalige label MCA Records ging op de fles. De band kon de mastertapes niet behouden, wat betekende dat de plaat slechts in een zeer beperkt aantal werd uitgebracht en daardoor was een heruitgave van het album lang onmogelijk. Pas in 2016 werd de band terug herenigd met hun comeback op het Rockingham Festival in Nottingham in 2016 en 2017. Frontiers Records bleek geïnteresseerd te zijn in een nieuw album. Deze “II” is dus hun derde album. Met ‘Don’t Say You Love Me’ opent het album relatief rustig maar het nummer nestelt zich direct in de oren. Opvolgers ‘Shelter Of The Night’, ‘Freedom Road’ en ‘What A Fool I’ve Been’ prikken precies waar het nodig is, want deze rockers bevestigen het niveau. Voor ‘A Little Drop Of Poison’, ‘Overload’ en ‘Heart Of Stone’ gaan we even op de rem. Ook in ‘The Night’ krijgen we mooie keyboardlijnen te horen. ‘All The Right Moves’ is een vlot nummer dat bij het afsluiten nog eventjes blijft hangen. De sound op de plaat is puur jaren tachtig melodieuze hardrock: een goede rock met continu ritme, gitaarsolo’s en veel keyboard. Giet daarover aanstekelijke refreinen en je herkent de nummers. Langs de ene kant is de plaat daardoor een stuk voorspelbaar en mist originaliteit. Langs de andere kant worden er wel een tiental goede, vlotte, rockende en catchy nummers voorgeschoteld met telkens goede arrangementen. De tracks zijn mooi gedoseerd met Larry Greene’s krachtige en knappe vocale omlijning. Snarenplukker Richard Fortune is telkens goed maar niet overdreven aanwezig. Een goede mix, waar elk instrument goed verdeeld zit, samen met een goede productie duwen dit album nog een stukje omhoog. De toegankelijkheid van de nummers is vrij groot en spreekt daardoor een groot publiek aan.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Don’t Say You Love Me 2. Shelter Of The Night 3. Freedom Road 4. A Little Drop Of Poison 5. What A Fool I’ve Been 6. Overload 7. Heart Of Stone 8. The Night 9. New Orleans 10. All The Right Moves