Jim Peterik & World Stage: Winds Of Change

Als medeoprichter van Survivor in 1978 heeft Jim Peterik al lang zijn sporen verdiend. Grote hits zoals ‘Eye Of The Tiger’ bewezen zijn schijfkunst, die hij nog steeds bezit. Voor zijn nieuwste album kon Jim met een tiental muzikanten uit de AOR-scène samenwerken: Lars Safsund and Robert Sall (Work Of Art), Toby Hitchcock (Pride Of Lions), Danny Vaughn (Tyketto), Kevin Chalfant (ex-The Storm), Dennis DeYoung (ex-Styx), Matthew en Gunnar Nelson, Kelly Keagy (Night Ranger), Mike Reno (Loverboy), Kevin Cronin (REO Speedwagon), Jason Scheff (ex-Chicago) en Jimi Jamison. Het super catchy ‘Wind Of Change’ fluit je zo mee en zorgt voor een echte feel-good kick-off. Het vurige ‘Without A Bullet Being Fired’ zet het album gepassioneerd verder. Dit tweede bommetje laat melodie, intense vocalen van gastzanger Mike Reno (Loverboy) en een bonkend ritme samensmelten tot een losbarstende brok eighties dynamiek. Twee keer direct boenk erop, dat is inzetten met klasse! We krijgen een stijlbreuk met ‘Proof Of Heaven’, dat seventies-achtig klinkt, met een pak meer vocale lijnen en achtergrondkoren. Hierdoor zakt de kracht vrij sterk en alhoewel het geen slecht nummer is, is het wel even slikken na een opgewerkte start. De easy listening track ‘Sometimes You Just Want More’ met Kevin Chalfant is een melodieus nummer dat een pak vrolijkheid in zich weet te herbergen. Toby Hitchcock (Pride of Lions) zorgt voor uitnodigende vocalen in ‘Home Fires’, dat samen met keyboard en gitaar verfrissend begint. Het refrein zorgt ineens voor een tempowisseling en zorgt dat het nummer wat punch krijgt tussen de rustigere stukken. Met een knipoog naar Magnum laat ‘The Hand I Was Dealt’ zich opmerken door sterke vocale prestaties en ‘I Will What I Want’ voegt daar nog extra keyboard en een intense gitaarsolo aan toe. ‘Avalanche’ (Gunnar en Matt Nelson) mixt een seventies gevoel met een countrytint in een lekker bollend ritme. Er zijn ook een aantal rustigere nummer verspreid op het album. Met enkel een piano zet Kevin Cronin het breekbare ‘Just For You’ in. Het is een nummer dat in alle eenvoud zijn pijlen weet te richten. Ook in ‘Where Eagles Dare’ laten Lars Safsund en Robert Sall van Work Of Art het tempo wat zakken. ‘You’re Always There’ met Jason Scheff is een typische eighties ballad die soms krachtige pieken kent. Jimi Jamison sluit af met ‘Love You All Over The World’. Liefhebbers van Journey, Foreigner of Survivor zullen hiervan smullen al moet je de vele rustige nummers erbij nemen. Niet dat ze een afbreuk zijn voor het album maar wie rock van begin tot eind verwacht komt wel eventjes bekoeld thuis. Jim Peterik, die ook deel uitmaakt van Pride Of Lions met zanger Toby Hitchcock, is een van de meest geliefde en gewaardeerde artiesten en songwriters, niet alleen op het Frontiers-label, maar ook in breder melodieuze rock community. Met dit vrij divers gevuld album heeft hij nog maar eens bewezen dat hij uit het goede hout gesneden is.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Winds Of Change 2. Without A Bullet Being Fired 3. Proof Of Heaven 4. Sometimes You Just Want More 5. Home Fires 6. Just For You 7. The Hand I Was Dealt 8. Where Eagles Dare 9. I Will What I Want 10. You’re Always There 11. Avalanche 12. Love You All Over The World