Zephyra: Fall. Rise. Conquer.

Zephyra is een Zweedse metalcore band die in onze contreien weinig bekend is. Jammer genoeg want de eerste twee albums waren zeker de moeite waard om te beluisteren. Zephyra mag je vergelijken met Arch Enemy omdat ze toch wel breder zijn dan metalcore. Bovendien hebben ze met Åsa Netterbrant een goede zangeres in huis met een apart timbre. ‘Fall. Rise. Conquer.’ zou logischerwijze en stap voorwaarts moeten zijn als je de logica der dingen volgt. ‘Dreams Denied’ opent alvast het nieuwste album op grandioze wijze. ‘Fange I Frihet’, in het Zweeds gezongen, doet deze prestatie nog eens over. ‘Waiting For Nothing’ start door ons op het verkeerde been te zetten, maar van zodra het nummer uitbarst, weet je hoe laat het is: tijd voor Zephyra van de bovenste plank. En dan begint de band met vuur te spelen door ‘Nothing Else Matters’ van Metallica te coveren. Gevaarlijk want de meeste covers benaderen in het beste geval het origineel, maar voegen er meestal niets aan toe. Bovendien kies je met ‘Nothing Else Matters’ een grijsgedraaid nummer van een instituut als Metallica. Dat is is vragen om miserie. Gelukkig geraakt Zephyra er nog net mee weg vanwege de mooie start van het album en het feit dat ze toch wel iets toevoegen aan ‘Nothing Else Matters’ dat het nummer in gunstige zin verandert. Maar doe dit a.u.b. geen twee keer, Zephyra! ‘Paper Crown’ doet gelukkig het riskant uitstapje snel vergeten en levert mooi bewijs dat je wel nog spannende metalcore kan maken anno 2019. ‘After The Meltdown’ opent zoals een Metallica nummer, het zal toch niet waar zijn. Nee, gelukkig niet. Wederom koekentroef. ‘Svart Smarta’ zal ook wel Zweeds zijn en is, voor de zoveelste keer op dit album, een muilpeer waar je even niet goed van bent. ‘A Letter For You’ is een mooie uptempo ballade. Ook op dit domein bewijzen ze dat er nog mooie ballades geschreven kunnen worden. ‘My Pain’ is precies iets wat Amon Amarth of Avatar zou kunnen schrijven. Wat een geweldig nummer. Wat een meezinger. ‘Man Chooses, Slaves Obey’ is de afsluiter van dit te korte album, niet omdat het kort is, maar omdat je de ene na de andere uitsmijter tegen je kop gekletst krijgt. Zephyra klopt met dit album aan de deur van de groten in de death metal scene. Er is zeker nog ruimte voor verbetering, maar het bewijs ligt er dat de band iets adembenemends kan maken. Dank u wel Zephyra. Het mindere nieuws is dat dit album uitgebracht wordt in eigen beheer. Dus enkel via de webshop van de band te bestellen in cd-versie ofwel digitaal via de gekende kanalen.

Frederik Blieck (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Dreams Denied 2. Fånge i frihet 3. Waiting for Nothing 4. Nothing Else Matters 5. Paper Crown 6. After the Meltdown 7. Svart smärta 8. A Letter for You 9. My Pain 10. Man Chooses, Slaves Obey