Valborg: Zentrum

Als muziek reviewer leer je elke week nieuwe bands kennen. Soms word je zeer aangenaam verrast door een nieuwe ontdekking, sommige bands zijn totaal niet je ding, andere bands vind je soms mossel noch vis. In deze laatste categorie breng ik Valborg onder. Deze Duitse band, opgericht in 2002 was voor mij een nobele onbekende en nochtans hebben ze al zeven full cd’s op hun conto (deze ‘Zentrum’ inbegrepen). Gezien hun genre bestempeld wordt als progressieve doom / death was ik nieuwsgierig . En ik heb een tweedelig gevoel bij deze band: als je de helft van de nummers prima vindt en de andere helft van het album niet jouw ding is: een moeilijk geval nietwaar. Dit album onderscheidt zich immers in twee stijlen. Snelle nummers met constant het zelfde, jachtige tempo, met weinig melodie en gewoon constant gedreun op de drums, gegrunt zonder gevoel of geroep: niet mijn ding en een gevoel van eenheidsworst krijg ik van deze nummers. ‘Rote Augen’, ‘Alphakomet’, ‘Kreuzer’ en ‘Schwerter Der Zeit’ vallen in deze groep. De andere nummers – ‘Anomalie’, ‘Nahtod’, ‘Ultragrab’, ‘Nonnestem’ en ‘Vakuum’ zijn dan gans anders van aard. Logge doom, veel meer melodie, betere zang , mooie afwisseling van ritme in de nummers, met hier en daar invloeden van industrial. Conclusie: de helft van deze schijf vind ik top en draai ik grijs, de andere helft spoel ik snel door. Maar dat is puur persoonlijk. Voor de hardere, snellere nummer zal zeker ook een publiek zijn. Deze band brengt mij muzikaal wat in de war : ik wat niet wat ik er moet van denken.

Bart Verlinde (70)

Prophecy Productions / Lupus Lounge WOLF 095

Tracklist: 1. Rote Augen 2. Alphakomet 3. Anomalie 4. Nahtod 5. Ultragrab 6. Nonnenstern 7. Kreuzer 8. Schwerter Der Zeit 9. Vakuum