New Years Day: Unbreakable

New Years Day is vooral Ash Costello & Co. Geen probleem mee wat mij betreft. Alleen heb ik een probleem met het feit dat de helft van hun releases nooit Europa bereikt omwille van het feit dat het ep’s zijn die in beperkte mate beschikbaar zijn voor de Amerikaanse markt. Typisch zo’n keuze van een major label die de vreemdste verkoopstrategieën erop nahouden. Wat mij betreft mogen al die majors failliet gaan zodat we ze kwijt zijn samen met hun idiote concepten. Waarom zeg ik dit. Omdat New Years Day wel degelijk goeie muziek brengt. Als die dan niet te verkrijgen is, dan vraag je je af wat daar het nut van is. Voor zij die New Years Day niet kennen: stel u voor dat je emo core mixt met moderne pop, dan kom je al aardig in de buurt. Voor de duidelijkheid: New Years Day brengt geen slappe kak, maar serieuze stevige nummers. Het is vooral het stemgeluid van Ash Costello die het pop-element vormt binnen New Years Day. ’Come For Me’ is de gepaste opener. De volgende vijf nummers zijn perfecte broers en / of zusjes van ‘Come For Me’: krachtig, hoog meezinggehalte, een beetje een industrial touch, maar vooral aanstekelijk en kwalitatief dik in orde. ‘Poltergeist’ is wat rustiger. Daarna is het weer als vanouds met ‘Break My Body’. De laatste vier nummers vind ik een tikkeltje minder omdat de dynamiek er met momenten dreigt uit te gaan. New Years Day is sedert de ‘Epidemic’-ep en vorig album ‘Malevolence’ een beetje een andere richting uitgegaan en voorlopig levert dat interessante releases op. Ik zou graag eens horen hoe dit live klinkt en oogt.

Frederik Blieck (84)

Century Media

Tracklist: 1. Come For Me 2. Missunderstood 3. Skeletons 4. Unbreakable 5. Shut Up 6. Done With You 7. Poltergeist 8. Break My Body 9. Sorry Not Sorry 10. My Monsters 11. Nocturnal 12. I Survived