Belzebubs: Phanteon Of The Nightside Gods

Belzebubs, een naam die uit de koker van de Finse comic tekenaar J.P. Ahonen komt, maar die nu dus ook als naam voor een band gebruikt wordt. Voor zover we konden achterhalen werd de band opgestart in 2002, maar een écht teken van leven was er pas vorig jaar in juni middels de 7” ‘Blackened Call’, en single die in een paar weken uitverkocht was, terwijl de video voor dit nummer tegen 31 december 2018 al meer dan een miljoen maal werd bekeken. Meer dan tijd dus voor een full-album moeten ze gedacht hebben bij Century Media. En hier is dat schijfje dan gevuld met negen schitterend opgebouwde nummers die een mix vormen van melodic black metal en melodic death metal. Melodie gaat hier écht hand in hand met kracht, agressie en brutaliteit. De energieke en gedreven nummers worden opgeluisterd met symfonische orkestrale elementen, met eigenzinnige wendingen die je ook in progressive metal ontdekt, met gitaarsolo’s die zowel aan Jimi Hendrix als aan Dimebag doen denken, …. Kortom, een mix van verschillende invloeden wordt toegevoegd aan de melodic blackened death metal van de heren die zich verschuilen achter de namen Hubbath (vocals, bass), Obesyx (lead gitaar), Sløth (gitaar, vocals) en Samaël (drums). Maar wie er ook achter deze namen schuil gaat, en naar het schijnt komen er ook tal van gasten langs, Belzebubs heeft met deze ‘Pahnteon Of The Nightside Gods’ een schitterend negen tracks tellend album (goed voor bijna vierenvijftig minuten intens luisterplezier) afgeleverd. Indien je kiest voor limited edition mediabook versie van dit album krijg je er nog twee nummers bij. Meteen een aanrader voor de eindejaarslijstjes.

Luc Ghyselen (96)

Century Media

Tracklist: 1. Cathedrals Of Mourning 2. The Faustian Alchemist 3. Blackened Call 4. Acheron 5. Nam Gloria Lucifer 6. The Crowned Daughters 7. Dark Mother 8. The Werewolf Bride 9. Pantheon Of The Nightside Gods