Vananidr: Road North

Onlangs kregen we nog het titelloze debuut van Vananidr te horen en daar waren we bij MUSIKA best over te spreken. Zodanig zelfs dat we meteen stelden dat, indien er nieuw werk op de markt werd gebracht, we dit ook aan een paar luisterbeurten wilden onderwerpen. En kijk, we worden op onze wenken bediend door Purity Through Fire. ‘Road North’ lijkt ons een logische verder zetting van de melodic black metal sound die Anders Eriksson (de enige overblijver van een band die werd opgestart onder de naam Hydra in 1995) bepaalde op het debuut. Het verschil met het debuut ligt vooral in het feit dat deze ‘Road North’ iets agressiever klinkt en dat de folk elementen verdwenen zijn. Gebleven zijn de kracht, de goede songopbouw en de duistere dreiging die van elke track uitgaat. Net als op het debuut, grijpt Vananidr je ook nu weer vanaf de begintonen van opener ‘Cold Dead Skin’ stevig bij je nekvel om je pas los te laten op de laatste klanken van de beklijvende afsluiter ‘Purgatory’. Dan heb je er een rit van meer dan een uur opzitten met stevige en krachtig nummers waar duisternis en dreiging van af druipen, zonder dat melodie uit het oog wordt verloren. Tempo en ritme wisselingen zorgen ervoor dat deze ‘Road North’ nergens verveelt, zonder dat de band echt vernieuwend klinkt of voor speciale accenten zorgt. Echte uitschieters kent het album niet, dieptepunten al evenmin, zodat dit deze songs een constant niveau aanhouden. Dit is gewoon heel knap uitgevoerde melodic black metal, met minieme accenten death metal, zoals die in de jaren negentig veelvuldig op de markt werden gebracht: intens, beklijvend, energiek en gedreven. Het zal wel een utopie blijven om Vananidr eens aan het werk te zien of te horen tijdens een live concert vrezen we, maar met beide albums op de planken zijn we toch een tijdje zoet.

Luc Ghyselen (82)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Cold Dead Skin 2. Melancholy March 3. Bleak And Desolate 4. Drowned In Hells Fire 5. Raining Fire 6. Plains Of Desolation 7. Shadow Of The Past 8. Beneath The Glimmering Surface 9. Introduction To Ancient Powers 10. Ancient Powers 11. Purgatory