Fractal Universe: Rhizomes Of Insanity

Fractal Universe is een Frans viertal dat in 2013 werd opgestart en met deze ‘Rhizomes Of Insanity’ een tweede full-album aflevervt na het uitstekend ontvangen ‘Engram Of Decline’ (2017). Fractal Universe drukt zich muzikaal uit aan de hand van technical death metal en progressive metal. Dit zorgt op dit tweede album voor een technische en complexe rit doorheen een muzikaal spectrum van elf nummers. Opener ‘Oneiric Realisations’ zet meteen de toon: tal van spectaculaire wendingen in ritme, tempo, kracht en intensiteit zorgen voor een technische hoogstaand nummer. Dit krijgt gewoonweg navolging in de overige nummers: schitterend drumpatronen, overweldigende basslijnen, superieur gitaarwerk, vocalen die zowel immense kracht en agressie uitstralen, als schitterend clean, als bijna fluisterend aan bod komen. Het zit er allemaal in en zorgt voor een heel speciale rit waar je aandacht op geen enkel moment verslapt. Al vermoed ik dat dit slechts voor een beperkt publiek is weg gelegd wegens te complex of te technisch. Een lichtjes vreemde eend in deze bijt is afsluiter ‘Collective Engram’ dat akoestisch wordt gebracht. Al blijven de heren ook nu trouw aan talrijke wendingen in tempo, ritme, kracht en intensiteit. Liefhebbers van het genre zullen hier een vette kluif aan hebben en zullen uren lang luisterplezier beleven aan deze nieuwe van Fractal Universe. Ik durf er zelfs om wedden dat ze na x-aantal luisterbeurten nog steeds nieuwe accentjes zullen ontdekken. Geen gemakkelijk album dus deze ‘Rhizomes Of Insanity’ van Fractal Universe.

Luc Ghyselen (78)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Oneiric Realisations 2. Flashes Of Potentialities 3. Rising Oblivion 4. A Reality To Foreclose 5. Masterpiece’s Parallelism 6. Parabola Of Silence 7. Madness’ Arabesques 8. Architectural Aberrations 9. Fundamental Dividing Principle 10. Chiasmus Of The Damned 11. Collective Engram