Duel: Valley Of Shadows

Duel is heavy psychedelisch stoner doom metal uit Austin, Texas. Enorm beïnvloed door de donkere geluiden van proto-metal uit de vroege jaren zeventig, bevat deze band twee ex-Scorpion Child leden. Hun songs snijden tot het bot door middel van zware, diepe grooves en zinderende klanken. Duel brengt via Heavy Psych Sounds een plaat uit boordevol experimentele soundscapes die je in een zekere trance brengen, binnen een hypnotiserende omkadering. We namen ‘Valley Of Shadows’ onder de loep en voelden ons wegdrijven naar heel andere oorden en dat zonder gebruik te maken van geestesverruimende middelen. Duel is ondertussen aan zijn derde album toe en brengt een schijf uit waarop de spierballen voortdurend worden gerold. Elk van de songs bezorgen je dan ook een stevige adrenalinestoot, maar de band durft ook te variëren in sound en aankleding daarvan. Want net het aanbieden van een hels pallet aan muziekstijlen gaande van doom, over stoner naar grunge en psychedelische muziek uit de jaren zeventig tot tachtig zorgt ervoor dat je een zeer veelkleurige tot veelzijdige schijf voorgeschoteld krijgt, die je alle kleuren van de regenboog laat zien en horen. Een andere interessante vaststelling aan deze schijf is de occult aanvoelende atmosfeer, die ons doet terugdenken aan mystieke sages en legendes. Met een Oosterse twist. De band weet een vreemd aanvoelende sfeer te creëren die letterlijk je hoofd binnen dringt en de fantasie van de aanhoorder prikkelt. Duel heeft in elk geval goed geluisterd naar die muziek uit de jaren zeventig, maar klinkt daardoor niet gedateerd. En dat trekt ons nog het meest over de streep. Duel klinkt namelijk fris als een hoentje, alsof ze oude psychedelische muziek heruitvinden binnen een nieuwe omkadering. Maar dat het daar niet bij ophoudt en Duel ook ander stijlen en stijlbreuken aanboort doorheen deze knappe plaat, dat doet ons nog het meest van verbazing achterblijven. We worden namelijk voortdurend van het kastje naar de muur gestuurd en op het verkeerde been gezet, waardoor je u geen seconde zult vervelen. En dat is net de soort psychedelische trips waar we nog het meest van houden. ‘Valley Of Shadows’ is dan ook een bijzonder kleurrijke schijf geworden voor fijnproevers die houden van avontuurlijke trips doorheen adembenemende landschappen, waardoor je, eens onder invloed daarvan, compleet zen geworden staat te headbangen al zwevende over de dansvloer. Want inderdaad op deze bijzonder strakke en aanstekelijke muziek is stilstaan namelijk onmogelijk. Maar het is toch vooral dat eerder uitgebreide aanbod, boordevol uiteenlopende geuren en kleuren, dat ervoor zorgt dat we compleet vallen voor deze parel van een plaat, en band. Kortom: ‘Valley Of Shadows’ is duidelijk voer voor fans van Black Sabbath tot Thin Lizzy en aanverwante, die dus eerder houden van avontuurlijke aanpakken, stijlbreuken plegen en daarbovenop hun eigen grenzen en deze van de aanhoorder verder verleggen. Maar de band bewijst vooral dat old school metal stijlen verfrissend nieuw kunnen klinken, zonder de geest en intensiteit daarvan uit het oog te verliezen. En daarvoor moet je wel heel sterk in je schoenen staan. En dat getuigt bovendien van pure klasse, van het hoogste niveau en de meest zuivere soort.

Erik van Damme (85)

Heavy Psych Sounds

Tracklist: 1. Black Magic Summer 2. Red Moon Forming 3. Drifing Alone 4. Strike And Disappear 5. Broken Mirror 6. Tyrant And The Throne 7. I Feel No Pain 8. The Bleeding Heart