Vigilance: Enter The Endless Abyss

Als je een pak van de bij nieuwe albums gevoegde pers promo’s moet geloven, krijg je telkens een nieuwe topper in een of ander (sub)genre te horen. Zo probeert Dying Victims Productions ons wijs te maken dat het vierde album, deze ‘Enter The Endless Abyss’, van het Sloveense Vigilance een nieuwe mijlpaal is in het epic black metal / heavy metal (sub)genre. Neem dat dan maar gerust met enorm stevige korrel zout! ‘Enter The Endless Abyss’ is inderdaad het vierde full-album van deze in 2010 opgestarte band. En inderdaad traditional heavy metal (ik denk hierbij aan o.a. Iron Maiden maar vooral ook aan tal van andere bands uit het prille begin van NWOBHM die het niet haalden op gebied van erkenning en roem) en een dosis black metal (ik denk hierbij vooral aan Venom) worden samengebracht tot een geheel. En terwijl er tijdens de acht tracks op dit album best wel een paar leuke ideeën langs komen – ik denk in de eerste plaats aan de mooie melodieuze break in tijdens ‘Dvoglava Kača’ –, komt geen enkel van de tracks echt maar in de buurt van wat voorbeelden als Iron Maiden, Venom of Mercyful Fate op de wereld hebben gebracht. Op gebied van songschrijven is er nog een heel pak werk aan de winkel (te veel clichés komen langs), terwijl ook het vocale gedeelte ons helemaal niet over de streep kan trekken. Nee, met deze ‘Enter The Endless Abyss’ zal Vigilance niet ingaan als “the next big thing”, maar gewoonweg in de enorme buik van de grote middelmaat blijven hangen. Enkel die hard fanaten die alles in huis willen hebben wat traditional heavy metal / black metal te bieden heeft, zullen dit schijfje in huis halen, de rest zal nooit een weet hebben van het bestaan van dit schijfje.

Luc Ghyselen (60)

Dying Victim Productions DVP 124

Tracklist: 1. Blood And Black Lace 2. The Return Of The Savage 3. Dvoglava Kača 4. The Gunslinger 5. Night Raid 6. Knights Of Valor 7. Stormblade 8. Črni Kolovrat