Allegaeon: Apoptosis

Allegaeon is om even te situeren een Amerikaanse technical death metal band die reeds tien jaar bestaat en ondertussen inclusief het nieuwe ‘Apostosis’ vijf albums op de teller heeft staan. Productief zijn ze wel. En Creatief ook. Vergelijk ze met The Black Dahlia Murder zo je wil. Ik zou eerder opteren om ze aan een luisterbeurt te onderwerpen, want origineel zijn ze wel min of meer. Dat hoor je meteen bij het draaien van dit schijfje aan opener ‘Parthenogenesis’. ‘Extremophiles (B)’ is een mooi voorbeeld van hoe ijverig de band zoekt om inventief uit de hoek te komen zonder te vergeten dat het nog steeds als metal moet klinken. Het verdient applaus dat deze band zich geen limieten wenst op te leggen als het om componeren gaat. Er wordt van alles uitgeprobeerd en zo klinkt het geheel als Allegaeon maar dan in de versie van 2019. Meer mag je niet verwachten denk ik van een band. Natuurlijk is Allegaeon een extremere metalband, dus voor traditionalisten is dit geen voer. Met elf nummers en verscheidenheid troef heb je voldoende materiaal voor een boeiend album. Ik ga hier geen favorieten uitpikken aangezien elk nummer werkt als een apart tafereeltje eigenlijk en op zich voldoende interessant is. Wat mij betreft ook geen vergelijkingen met oudere albums. Nee, Allegaeon evolueert met elk album en dat maakt deze band interessant. ‘Apopotosis’ is goed voor de trouwe fan, maar evenzeer een interessant beginpunt voor nieuwe fans. ‘Apoptosis’ doet de band alle eer aan.

Frederik Blieck (85)

Metal Blade Records

Tracklist : 1. Parthenogenesis 2. Interphase // Meiosis 3. Extremophiles (B) 4. The Secular Age 5. Exothermic Chemical Combustion 6. Extremophiles (A) 7. Metaphobia 8. Tsunami And Submergence 9. Colors Of The Currents 10. Stellar Tidal Disruption 11. Apoptosis