Xentrix: Bury The Pain

Het Britse thrash metal gezelschap Xentrix werd in 1986 opgestart als Sweet Vengeance om pas in 1988 de naam te wijzigen tot Xentrix. De band ontstond eigenlijk als cover band van heavy metal nummers alvorens de heren hun eigen werk gingen schrijven. In 1997 viel het doek een eerste maal over Xentrix en dat na vier full-albums. Tussen 2005 en 2006 was er een heropflakkering rond Xentrix maar het is pas sinds 2013 dat de band er weer echt in gelooft. Toch is deze ‘Bury the Pain’ pas het eerste full-album na deze doorstart, al kan dat natuurlijk ook te maken hebben met de strubbelingen in de line-up die tegenwoordig bestaat uit Jay Walsh (vocals, gitaar), Kristian Havard (gitaar), Chris Shires (bass) en Dennis Gasser (drums). Wat niet meer veranderd is, is de muziekstijl van de heren. Nog steeds staat Xentrix voor no-nonsense thrash metal. Vernieuwend is het dus allerminst, maar iets wat goed bevonden is moet je niet gaan veranderen. – Je blijft toch ook graag een pak friet eten? – Het viertal zorgt op deze ‘Bury The Pain’ voor tien nummers die alles in huis hebben om Xentrix terug volledig op de kaart te zetten: snedige, agressief klinkende thrash metal met een uiterst strakke en solide basis van drums en bass, krachtige riffs, vuilbekkende vocalen en snedige gitaarsolo’s. Meer is er echt niet nodig om voor een stevig thrash feestje te zorgen en daar slaagt Xentrix met verve in. Of het album even hoge toppen zal scheren als het debuut, ‘Shattered Existence’ (1989), of opvolger ‘For Whose Advantage?’ (1990), betwijfelen we eerlijk gezegd een beetje (het nieuwe is er in ieder geval af), maar dit neemt niet weg dat de heren met ‘Bury The Pain’ een (h)eerlijk schijfje op de markt hebben gebracht.

Luc Ghyselen (78)

Listenable Records

Tracklist: 1. Bury The Pain 2. There Will Be Consequences 3. Bleeding Out 4. The Truth Lies Buried 5. Let The World Burn 6. The Red Mist Descends 7. World Of Mouth 8. Deathless And Divine 9. The One You Fear 10. Evil By Design