Hidden Lapse: Butterflies

‘Butterflies’ is het tweede album voor het Italiaanse Hidden Lapse. Hidden Lapse brengt melodieuze metal, valt niet onder in te brengen in het vakje symfonisch, maar eerder progressief of alternatief. Het project rond Marco Ricco (guitaar & vocalen) en Romina Pantanetti (basgitaar) startte in 2011 en zo’n vier jaar laten vervoegde zangeres Alessia Marchigiani de gelederen samen met Luca, ondertussen blijkbaar vervangen door Alessio Monacelli. ‘Redemption’ in 2015 was hun visitekaartje. Vier jaar later is het tijd om een update te brengen via de release van ‘Butterflies’. ‘Dead Jester’ is de opener van dienst en werkt prima, zelfs na meerdere luisterbeurten. Tweede nummer, ‘Third’, trekt consequent het geluid van Hidden Lapse door en is evenzeer het beluisteren waard. ‘The Letter O’ is het derde nummer en brengt meer van hetzelfde. Gelukkig beseft de band tijdig dat variatie geen loos begrip is en gooien ze het met ‘Stone Mask’ over een andere boeg. ‘Glitchers’ vormt samen met de eerste drie nummers het mooiste bewijs dat de band een eigen geluid ontwikkelt en tegelijkertijd pakkende songs probeert te schrijven. ‘Grim Poet’ is meer van hetzelfde. ‘Sleeping Beauty Syndrome’ springt er dan weer uit. ‘Cruel Enigma’ bewandelt de meer typische Hidden Lapse paden. ‘Dust’ is de typische afsluiter, je weet wel: piano, uitgesponnen gitaar, etc. Hidden Lapse zal geen potten breken, maar zij die de band live aan het werk zullen zien of met het album in aanraking komen, gaan zeer blij zijn met een kopie van dit onderhoudend album. Jammer dat er vier jaar tussen album een en twee zitten, want ik ben al benieuwd welke richting het uit zal gaan met album nummer drie.

Frederik Blieck (78)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Dead Jester 2. Third 3. The Letter 0 4. Stone Mask 5. Glitchers 6. Grim Poet 7. Sleeping Beauty Syndrome 8. Cruel Enigma 9. Dust