Isgalder: The Red Wanderer

Isgalder is een nieuw Duits black metal / pagan metal viertal dat pas in 2017 werd opgestart. Het kwartet debuteerde niet onaardig met een zes tracks (eigenlijk slechts drie tracks maar die je kreeg in allen in twee versies te horen) tellende ep ”To The Hall Of The Stars’ dat de aandacht trok van Naturmacht Productions. Nog een vierde nummer dook vorig jaar op op een split-ep en nu is het kwartet – Aussen Geist (bass), Moppel (drums, keyboards), Grimwald (gitaar, vocals) en Vrchtr (gitaar) – klaar met een eerste full-album. ‘The Red Wanderer’ telt negen tracks die een stevige en krachtige mix vormen van black metal en pagan metal, zonder dat de heren het warme water opnieuw hebben uitgevonden. Het klinkt best allemaal OK met rauwe en ruwe vocalen wat die dreiging uitstralen. Het tempo ligt meestal hoog en wordt strak onderhouden. Maar een pak piano en repetitieve keyboardklanken overheersen in een een aantal fragmenten en zetten zo toch een kleine domper op ons luisterplezier. Wel zijn we zeer te spreken over het mooi opgebouwde rustgevende ‘Der Rote Wanderer’ dat beklijvend en mysterieus klinkt. Afsluiter ‘Galthro’ zou het meesterwerk op dit debuut moeten worden. Deze bijna twintig (!) minuten durende track opent veelbelovend maar na iets meer dan vijf minuten, blijven we nog steeds afwachten waar dit allemaal naar toe leidt, want met het aanhoren van een pak natuurelementen (regen, gierende wind) en wat tromgeroffel, blijven we écht op onze honger zitten. Vijf minuten verder zitten we vol ongeduld te wachten op krachtige black metal erupties die maar niet komen. En nog eens vijf minuten verder wordt het ons echt duidelijk: het komt niet. Naar onze smaak een duidelijk gemiste kans. We kunnen dan ook besluiten met de vaststelling dat Isgalder onze aandacht vrij goed tot zelfs goed vast kon houden tot het laatste nummer dat dan wel tekent voor een derde van de speelduur van dit debuut. We mogen dan ook stellen dat er nog werk aan de winkel is bij Isgalder om ons echt over de streep te trekken.

Luc Ghyselen (65)

Naturmacht Productions NP 103

Tracklist: 1. Isthro 2. Funeral Fire 3. Soaring Mountains 4. The Red Wanderer 5. Sirius Ablaze 6. Ulterior Worlds 7. Empire Of Ice 8. Der Rote Wanderer 9. Galthro