Hamferð: Ódn (ep)

De Faeröer Eilanden, een eilandengroep in de Atlantische Oceaan met, ruw geschat, zo’n 51.000 inwoners levert ons bands als Tyr en dit zeskoppige gezelschap dat naar de naam Hamferð luistert. Hamferð ontstond in 2008 en zorgde ondertussen voor een knappe debuut-ep en twee full-albums. Telkens opnieuw kregen de heren goede kritieken voor hun werkstukken en dat zal met deze nieuwe twee tracks tellende ep niet anders zijn. Hamferð staat voor een mix van doom en death metal en opent deze ‘Ódn’ met het titelnummer. Het is een uit de kluiten gewassen nummer – zo’n acht minuten – geworden die doom en death metal op een schitterende manier weet te verenigen. Rauwe vocalen passen wonderwel bij het muzikale gedeelte zodat een mysterieus en vooral eigenzinnig geluid gecreëerd wordt. Het laat in ieder geval diepe groeven na in onze zielenroerselen. ‘Deyðir Varðar’ kregen we eerder reeds te horen op het eerste album van de heren. Hier krijgen we een kortere live versie die toch wat in de schaduw staat van het titelnummer, ook al omdat deze versie omgeven is met een heel pak mystiek en weemoed. Zo krijg je op deze ‘Ódn’ eigenlijk twee uitersten te horen. Het titelnummer vol van kracht en agressie, het tweede nummer melancholiek en rustgevend. Nogmaals het bewijs dat Hamferð niet echt voor een gat te vangen is. Rest ons nog te melden dat je beide tracks hier in een live versie hoort.

Luc Ghyselen (80)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Ódn 2. Deyðir Varðar