Tronos: Celestial Mechanics

Wat ons vooral aansprak aan Tronos, nog voor we een noot muziek hadden gehoord, was de betrokkenheid van grindcore grootheid Shane Embury, de man achter Napalm Death, Brujeria, Lock Up, en nog talloze andere extreme orkestjes. Hier demonstreert hij echter een andere kant van zichzelf. Dit doet hij niet alleen. Hij verzamelde namelijk onze landgenoot Dirk Verbeuren op drums en Russ Russel op gitaar rond zich. Dirk Verbeuren is één van de meest alomtegenwoordige Belgen in het metalwereldje. Tegenwoordig is hij actief in Megadeth, The Project Hate MCMXCIX, Shane’s andere project Bent Sea en staat nog op zo’n dozijn andere bands hun loonlijst, al dan niet live. Vorige bands van de man zijn onder meer Aborted, Soilwork en Warrel Dane. Russ Russel is dan weer vooral bekend als producer. Zo nam hij onder andere reeds Napalm Death, Lock Up, Dimmu Borgir, Memoriam en At The Gates onder handen. Wie denkt de muzikale richting van debuut ‘Celestial Mechanics’ te kunnen voorspellen is er echter aan voor de moeite. Een nieuw genre uitvinden is nog niet gebeurd, maar een uniek geluid vinden wel. Een beetje tegengesteld, dat wel, want Tronos klinkt zowel mechanisch als zweverig en spacy. Initieel dachten we aan vergelijkingen als Prong, Godflesh en Gojira. Laat die vergelijkingen echter maar links liggen, want Tronos kerft zijn eigen universum. De hoofdmoot van de nummers zijn traag tot midtempo, een nummer als ‘Birth Womb’ daargelaten. Ook vinden we tal van gastbijdrages. Zo horen we ondermeer Troy Sanders (Mastodon), Billy Gould (Faith No More), Dennis Belanger (Voivod), Dan Lilker (Nuclear Assault) en Erica Nockalls (The Wonder Stuff). Fans van de componisten zullen misschien even moeten slikken, maar Tronos levert hier wel een opmerkelijk debuut op. Afsluiten doen ze met ‘Johnny Blade’, een cover van Black Sabbath. Spijtig genoeg brengt dit ons lichtjes uit de sfeer omdat ze hun geluid niet kunnen behouden tijdens ‘Johnny Blade’. Een kleine smet, maar anders zijn we wel overtuigd van deze ‘Celestial Mechanics’.

Levi De Luycker (88)

Century Media

Tracklist: 1. Walk Among The Dead 2. Judas Cradle 3. The Ancient Deceit 4. The Past Will Wither And Die 5. A Treat With Reality 6. Voueurs Of Nature’s Tragedies 7. Birth Womb 8. Premonition 9. Beyond The Stream Of Conscious 10. Johnny Blade