Norden: Z popiołów i krwi …

Norden is een Pools Viking metal project van ene Northflame die met ‘Z popiołów i krwi …’ een tweede full-album aflevert na ‘Glory In Flames’ (2000). ‘… I zaszczeka Garm’ opent rustig met kabbelend water, een akoestische gitaar en kalme stem. Pas na zo’n twee minuten krijgt het nummer een injectie van kracht middels stevige drumpatronen, rauwere vocalen en steviger gitaarriffs. Waarover de man het heeft, daar hebben we het raden na, maar zijn vocalen passen wel bij de aangeleverde muziek en zorgen zodoende ook voor een mystiek gegeven. Met het kabbelende water, de akoestische gitaar en de rustgevende stem eindigt het nummer in rust en kalmte. Een opnieuw rustig intro opent ‘Jam Twyn Orlem’, maar dit keer is die van korte duur. Mooie, stoere vocalen, drums, en strakke riffs nemen al vlug over en zorgen voor een mooi geheel met verschillende tempo en ritmewisselingen. Ook ‘Powiedz, Ojcze …’ kent een rustig begin maar gaat dan verder aan een mid-tempo met een onderhuidse dreigende kracht die in bedwang gehouden wordt door kloeke koorzang om naar een mooie climax toe te groeien. Die dreigende onderhuidse kracht komt iets meer aan de oppervlakte tijdens ‘Młot Bogów’, een mooi opgebouwd nummer waarin black metal invloeden duidelijk aanwezig zijn. Opnieuw vallen de mooie vocalen in gunstige zin op. Rustgevend vogelgetsjilp is verwerkt tijdens het instrumentale fragment stuk tijdens ‘To Twój Bóg’, dat verder een gezonde dosis kracht en dreigende spanning uitstraalt. Eindigen doet Norden hier met een geslaagde versie van Bathory’s ‘The Land’. Zo is onze kennismaking met Norden een heel positieve geworden waardoor we ook op zoek willen naar dat debuutalbum uit 2000. Als dit even beklijvende en grootse muziek bevat als deze ‘Z popiołów i krwi …’, dan willen die ook heel graag in onze collectie!

Luc Ghyselen (85)

Beverina / Casus Belli Musica BP 098 / CBM 058

Tracklist: 1. … I zaszczeka Garm 2. Jam Twym Orłem 3. Powiedz, Ojcze … 4. Młot Bogów 5. To Twój Bóg 6. The Land