Beheaded: Only Death Can Save You

Met ‘Only Death Can Save You’ is het death metal gezelschap Beheaded toe aan zijn zesde full-album. Beheaded werd in 1991 opgestart in Fgura, Malta, maar van de originele line-up is er tegenwoordig niemand meer actief in Beheaded. Ondanks het feit dat de band dus reeds tal wisselingen in de line-up kende, klinken de albums van de heren steeds heel brutaal en dat is op dit nieuwste werkstuk, hun eerste voor het Poolse label Agonia Records, niet anders. Als luisteraar wordt je meegesleurd vanaf de eerste klanken van opener ‘The Charlatan’s Enunciation’ in de brutale muzikale wereld die het huidige vijftal voor je uitzet. Het gaat er immers meteen zeer krachtig, hard en hondsbrutaal aan toe. Het tempo lig hoog en het zijn vooral de zware en ruwe vocalen die voor een extra brutaliteit zorgen. Dat de heren ook melodie in hun nummers verwerken bewijst o.a. de korte melodieuze gitaarsolo. Het is meteen ook een blauwdruk voor de overige acht nummers op dit album. Niet dat de heren voor geen variatie in tempo, kracht en ritme zorgen, maar het tempo ligt meestal heel hoog, de brutaliteit is steeds aanwezig en ook een, zij het korte, melodieuze gitaarsolo is telkens aanwezig. Halfweg wordt met ‘Embrace Your Messiah’ het tempo stevig gedrukt. Toch zorgt deze immens beukende track voor een enorme brutale kracht. Wat een verschil met ‘The Papist Devil’ waarin de gashendel dan weer volledig wordt opengedraaid. De mysterieuze sound van ‘Gallows Walk’ zorgt voor een extra accent om daarna weer het beproefde recept van de eerste nummers aan te halen: snel tempo, brutaliteit en kracht. Zo zorgt Beheaded ervoor dat ‘Only Death Can Save You’ van begin tot einde blijft boeien, zonder echt met vernieuwing of verandering uit te pakken.

Luc Ghyselen (78)

Agonia Records ARCD 197

Tracklist: 1. The Charlatan’s Enunciation 2. Evil Be To Him Who Evil Seeks 3. A Greater Terror 4. Unholy Man 5. Embrace Your Messiah 6. The Papist Devil 7. Gallows Walk 8. Only Death Can Save You 9. From The Fire Where It All Began