Deiphago: I, The Devil

‘I, The Devil’ is het vijfde full-album van Deiphago, een band die oorspronkelijk in Manila, Filipijnen ontstond in 1989 als Satanas. Een korte tijd later werd de naam veranderd tot Baalzebul en nog wat later ging men als Deifago door het leven. Pas in 1991 werd de huidige naam gebruikt. In 1998, na drie demo’s, viel voor het eerst het doek over de band. Deiphago werd in 2004 nieuw leven ingeblazen door oorspronkelijke leden Sidapa (gitaar) en Voltaire 666 (vocals en sinds 2004 ook bass). Drummers verslijt men ondertussen aan de lopende band, terwijl Deiphago ook Heredia, Costa Rica als uitvalsbasis gebruikt. Wat wel overeind blijft is de hondsbrutale agressieve mix van death metal en black metal die de band in schuimbekkende razernij op je afvuurt. ‘I, The Devil’ kent zeven zo’n tracks – de nietszeggende intro laten we buiten beschouwing – die in volle furie over je heen denderen. Echte rustmomenten kent het drietal – naast Sidapa en Voltaire 666 hoor je ook drummer Erick Mejia – niet. Alles wordt aan een overdonderende snelheid over je heen gekapt met een agressie en kwaadaardigheid die zijn gelijke niet kent. Na nog geen veertig minuten zit het er al weer op en eigenlijk zijn we daar al best mee tevreden, want meer kunnen we echt niet hebben. We zijn immers total uitgeput want dit geheel gaat aan een rotvaart vooruit zonder dat de nummers inboeten aan kracht, agressie en brutaliteit. Veel extremer kan extreme metal niet klinken zonder geloofwaardig over te komen. Niet overtuigd van wat we je hier proberen duidelijk te maken? Check hen dan ergens op hun Europese tournee. Voor Belgische liefhebbers: je kan Deiphago aan het werk zien en horen op 1 juni in Elpee te Deinze of op 8 juni tijdens hun passage op ThroneFest te Kuurne.

Luc Ghyselen (70)

Hells Headbangers HELLS 254

Tracklist: 1. Intro: Decimation 2. Quantum Death 3. Neuro-Satanic Circuit 4.11:4:6 5. Deus Alienus (God Of The Other Side) 6. Chaos Protocols 7. Anti-Cosmic Trigger 8. I, The Devil