Kampfar: Ofidians Manifest

Zo’n vijfentwintig jaar heeft het Noorse Kampfar nu op zijn muzikale teller staan. De band werd immers in 1994 opgestart door Dolk en Thomas. De eerste stond in voor vocalen en drums, de tweede voor al het gitaarwerk en de basspartijen. Hun verschroeiende mix van het black metal verleden van Dolk met de klassieke en folk invloeden uit het verleden van Thomas sloeg in als een bom. Een demo, twee ep’s en twee full-albums werden zo op de markt gebracht. In 2004 zorgde Kampfar voor een allereerste live concert. Het duo werd bijgestaan door Jon Bakker (bass) en Ask Ty (drums). Met deze line-up werden nog twee full-albums op de markt gebracht en toen hield Thomas het voor bekeken. Het resterende trio zorgde in 2011 met ‘Mare’ voor een vijfde full-album alvorens nieuwe gitarist Ole Hartvigsen (ook keyboards) erbij kwam. Kampfar kreeg een nieuwe injectie en dat resulteerde in twee geweldige albums: ‘Djevelmakt’ (2014) en ‘Profan’ (2015). Persoonlijke problemen allerhande zorgden ervoor dat we nu pas kunnen kennis maken met het vervolg, maar … het is het wachten waard geweest! ‘Ofidians Manifest’ telt slechts zeven tracks maar die hakken stuk voor stuk enorme diepe groeven in je pantser. Hun immens krachtig en gedreven versie van black metal, die ze spaarzaam kruiden met wat folk en pagan elementen, kent zowaar zijn gelijke niet. ‘Syndefall’ zit angstaanjagend met krijsende stemmen in, alvorens de band zelf krachtig en meedogenloos verder zet. Machtige drumpatronen, pulserende basslijnen, krachtige riffs en agressieve en brutale vocalen zijn meteen volop aanwezig. Het zorgt voor een beklijvend gevoel waardoor je jezelf nietig en klein voelt. Met immense krijsen sluit Dolk dit eerste nummer af. Waarna de band op volle kracht herneemt met het al even duivels klinkende ‘Ophidian’. Wat een brutaliteit, wat een agressie! Een soort van bezwerende stemmen zorgen dat deze track op eerder mysterieuze wijze afsluit. Het mystieke gaat verder door in ‘Domninas’ waar Agnete Kjølsrud vocaal in duel gaat met Dolk. Het nummer wordt door haar extra mysterieuze vocalen naar een nog hoger niveau getild. We zijn drie zinderende nummers ver en we snakken naar wat rust, maar we krijgen een extra uppercut te verwerken in de vorm van een uiterst gedreven track waar een pak invloeden uit pagan in door klinken. ‘Natt’ is gedreven en energiek én straalt kracht en mystiek uit. Een korte break met enkel pianoklanken verzorgt een momentje van rust om dan even krachtig, gedreven en energiek verder te gaan. ‘Eremitt’ gaat verder met een iets trager tempo, maar voor de rest wordt er niets gewijzigd aan de sound van Kampfar, want ook deze track getuigt van beukende kracht. Opnieuw duiken, zij het heel kort, wat pianoklanken op in de voorgrond, terwijl het nummer met koorzang ook een scheutje bombast meekrijgt, alvorens opnieuw een enorm gedreven stuk zijn opwachting maakt. ‘Skamløs!’ gaat op dit elan verder met tal van wisselingen in tempo en ritme, zonder aan kracht, agressie, brutaliteit, gedrevenheid of energie in te boeten. Opnieuw komt koorzang op de proppen, naast een geweldig fijne gitaarsolo, in wat opnieuw een weergaloos nummer is geworden dat met hemelse stemmenpracht en pianoklanken afsluit. Met ‘Det Sorte’ zijn we al aanbeland bij het laatste nummer op dit schijfje. Na een rustig begin, barst ook dit nummer los met een energieke en gedreven kracht. Ook hier mogen pianoklanken voor een kort rustig intermezzo zorgen terwijl Marianne Maria Moen voor de vrouwelijke vocalen zorgt. Die laatste vormen met een viool en opnieuw spaarzame pianoklanken voor een heel pakkend einde. Na iets meer dan veertig minuten zit je dan wezenloos voor je uit te staren, maar je staat terug op, drukt op de “repeat-knop” van je cd-speler en je ondergaat een nieuw rondje ‘Ophidian’s Manifest’ van Kampfar met hetzelfde eindresultaat … waarna je dit hoogstwaarschijnlijk nog een keertje zal doen. Kampfar zorgt met deze ‘Ophidian’s Manifest’ voor een stevige kandidaat om mijn eindejaarslijstje aan te voeren.

Luc Ghyselen (96)

Indie Recordings

Tracklist: 1. Syndefall 2. Ophidian 3. Dominans 4. Natt 5. Eremitt 6. Skamløs! 7. Det Sorte