Until Rain: Season V

Het Griekse Until Rain heeft er opnieuw een release bij. Soms moet je de mosterd niet te ver gaan halen: ‘Season V’ is de vijfde langspeler van de band en na het geweldige ‘Inure’ dat twee jaar geleden uit kwam, waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Until Rain is er voor mij steeds wat uitgesprongen vanwege hun donkere, dramatische, maar toch melodieuze twist op prog-rock. De gitaren verschuilen zich niet achter een muur van distortion, zo zie je dat je ook heavy kan zijn door de nummers die worden gebracht. Dat gezegd zijnde stelde deze ‘Season V’ mij toch ietwat teleur. ‘Inner Season’ opent het album en het moet gezegd, de combinatie van piano met zang maakt voor een geweldige dromerige intro. ‘Running’ gaat op dit elan verder en voelt dromerig en wat slaperig aan, maar echt uithalen doet de song niet. Dat is nu net het probleem waar ik mee worstelde op deze ‘Season V’: Until Rain is op zijn best wanneer er plaats is voor melodie en er wat gas wordt terug genomen. Wanneer het volume op tien wordt gedraaid en de gitaren even mogen scheuren, mis ik jammer genoeg wat punch. Grunts zoals er op ‘Pati’ te horen zijn, veranderen daar jammer genoeg niet veel aan. Verwonderlijk is deze tegenvaller misschien niet aangezien ‘Season V’ ter wereld kwam als een album samengesteld met ideeën die op de vorige releases niet aan bod kwamen. Until Rain levert met deze ‘Season V’ zeker geen slecht album af. Fans van het prog-metal genre dat aanleunt naar cleane melodieën en compositie zullen hier zeker hun ding in vinden. Voor mij mist het album echter wat punch om het tot de topregionen te doen behoren.

Nathan Mussche (70)

Rock Of Angels Records ROAR 0004DGT

Tracklist: 1. Inner Season 2. Running 3. Patti 4. In Times Of Despair 5. Qualia 6. Miracle 7. Restart 8. Stay 9. The Long Break 10. Ascending 11. A Land Of Nothingness 12. Time Escape