AntropomorphiA: Merciless Savagery

Het Nederlandse death metal gezelschap AntropomorphiA zag het levenslicht in Dethroned Empire in 1989. In 1990 werd de naam gewijzigd. Een tweetal demo’s, een ep en een full-album werden op de markt gebracht in hun eerste levensperiode die stand hield tot 1999. Daarna bleef het tien jaar stil rond AntropomorphiA maar sinds 2009 laat de band weer van zich horen. Met deze ‘Merciless Savagery’ is het viertal – Ferry Damen (vocals, gitaar), Jos van den Brand (gitaar), Jeroen Pleunis (bass) en Marco Stubbe (drums) – nu toe aan het vierde full-album sinds de heropstart. Nog steeds staat de band voor death metal die gewoonweg verder borduurt op de sound die de heren reeds brachten op ‘Sermon Ov Wrath’ (2017). Dit betekent een furieuze kracht in zowel snellere up-tempo tracks als stevige mid-tempo beukende agressieve tracks. Vernieuwend is het dit allerminst, maar je krijgt wel negen tracks die een volle sound laten horen waarin brutaliteit, kracht en duisternis samen worden gebundeld tot een stevig betrouwbaar geheel. Voor het eerst laat AntropomorphiA ook vrouwelijke vocalen toe. Tijdens ‘Luciferian Tempest’ hoor je immers Farida Lemouchi (The Devil’s Blood, Molasses) langs komen. Haar stem zorgt voor een licht mysterieus occult accent in het donkere geluid van de band. Of AntropomorphiA hiermee een stap zal zetten naar ruimere bekendheid, betwijfelen we echter: ‘Merciless Savagery’ bevat immers niet de uitschieter(s) die nodig zijn om daaraan te voldoen. Wel is dit een knap genre gebonden album geworden die death metal liefhebbers zonder blikken of blozen aan hun collectie kunnen toevoegen.

Luc Ghyselen (78)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Merciless Savagery 2. Requiem Diabolica 3. Womb Ov Thorns 4. Cathedral Ov Tombs 5. Apocalyptic Scourge 6. Wailing Chorus Ov the Damned 7. Luciferian Tempest 8. The Darkest Light 9. Unsettling Voices