Whitechapel: The Valley

Het Amerikaanse Whitechapel (Knoxville, Tennessee) haalde zijn naam bij Jack The Ripper die in de jaren 1880 vijf prostituees vermoordde in een Londense wijk genaamd Whitechapel. De band ontstond in 2006 en ook op tekstueel vlak waren de moorden van Jack The Ripper een duidelijke inspiratie bron op de eerste albums van het gezelschap. Daar is ondertussen al wat verandering in gekomen zodat we dit keer tien tracks krijgen die, op tekstueel vlak, vooral afrekenen met een aantal demonen uit de kindertijd van van vocalist Phil Bozeman. Op muzikaal vlak blijft Whitechapel nog steeds trouw aan zijn muzikale ideeën van toen de band eraan begin: deathcore. Toch bevat de deathcore van Whitechapel een heel pak melodie, iets wat in vele deathcore bands zo goed als steeds ontbreekt. Opener ‘When A Demon Defiles A Witch’ bewijst dit meteen: een korte melodieuze start krijgt navolging met een stuwend nek brekend tempo die kracht, brutaliteit en agressie uitstraalt. Daarna komen er een pak tempo en ritmewisselingen aan te pas waarin heel duidelijk melodie een hoofdrol mag opeisen. Daar dragen ook de mooie, cleane vocalen natuurlijk aan bij. Het is ook de op een na langste track op dit zevende full-album van de band. Ook het afsluitende ‘Doom Wood’ – het langste nummer op dit album – zorgt voor een mooie symbiose tussen kracht / wanhoop en melodie / hoop. Tussendoor blijft de band spelen met tal van tempo en ritmewisselingen, wordt brutale deathcore afgewisseld met rustgevende melodieuze stukken, worden agressief klinkende rauwe en ruwe vocalen vervangen door melodieuze cleane vocalen (die zijn heel duidelijk in de minderheid) zodat er een heel pak aan afwisseling te horen valt op deze ‘The Valley’. Dat Whitechapel zodoende een beetje tussen de mazen van het net van de pure deathcore fanaten glipt, kunnen we best begrijpen, maar we vinden dat enigszins ook wel jammer, want wij, van MUSIKA, hebben toch wel genoten van ‘The Valley’ die ons iets langer dan veertig minuten kon boeien.

Luc Ghyselen (85)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. When A Demon Defiles A Witch 2. Forgiveness Is Weakness 3. Brimstone 4. Hickory Creek 5. Black Bear 6. We Are One 7. The Other Side 8. Third Depth 9. Lovelace 10. Doom Wood