Dogface: From The End To The Beginning

Dogface is een Zweeds gezelschap dat rond 1998 ontsproten is aan het brein van gitarist Martin Kronlund. Zijn idee was om classic hard rock nieuw leven in te blazen. Invloeden vond hij bij o.a. Thin Lizzy, Deep Purple en Rainbow. Enkel het vinden van de juiste sound en de juiste mensen om de band vorm te geven duurde toch wat langer dan hij had gedacht. Uiteindelijk was er in 2000 in ‘Dogface Unleashed’ met, naast Martin, een line-up bestaande uit Mats Levén (vocals), Anders Skoog (hammond B3), Stefan Egeman (bass) en Patrik Engelbrektsson (drums). Het album werd dat jaar door een aantal critici uitgeroepen tot “best melodic rock release in 2000”. Later zouden nog twee albums volgen: ‘In Control’ (2001) en, na een lange periode van stilte en tal van wijzigingen in de line-up, ‘Back On The Streets’ (2013). In 2018 werd nog een opnieuw gemixte en geremasterde versie van ‘Dogface Unleashed’ onder de naam ‘Dogface Releashed’ op de markt gebracht. En nu zorgt het label Scandirock Records voor een compilatie van vijftien nummers die ze al de beste vertegenwoordigers beschouwen om de sound van Dogface te belichten. En wat blijkt? Liefhebbers van classic (hard) rock die houden van krachtige, melodieuze vocalen, superbe duels tussen hammond en schitterend gitaarwerk, een uiterst solide ritmesectie, én schitterend gearrangeerde songs, zullen zich met dit album in de zevende hemel wanen. Vanaf de schitterende gedreven en energieke opener ‘Don’t’ tot en met de al even knap opgebouwde afsluiter ‘Let It Out’ wordt je hier op je wenken bediend. Prachtige vocalen, inventieve gitaarsolo’s, een superbe hammond die in en rond het gitaarspel wordt geweven, en al dit moois gebouwd op een machtige sound van drums en bass: het is allemaal voorhanden. Dit is een album die in geen enkele collectie classic (hard) rock mag ontbreken, of je zou de originele albums van Dogface reeds in je platenkast moeten hebben staan. Hoogtepunten opsommen is onbegonnen werk daar elke track er een is die telkens opnieuw zorgt voor een waar oorgasme. Enkel spijtig dat dit het einde moet voorstellen van Dogface. Of krijgen de heren terug zin als er van dit album een aantal duizenden over de toonbank gaan?

Luc Ghyselen (95)

Scandirock Records SRR 1902

Tracklist: 1. Don’t 2. Not Wanted 3. A Single Reason 4. I Will Be There 5.Sleeping With The Enemy 6. Footsteps On The Moon 7.Right Between The Lies 8 Alone Again 9. Can’t Face Tomorrow 10. You’re Taken Me Down 11. I Don’t Care 12. Leave This War 13. Spit It Out 14. Rule The Night 15. Let It Out