The Mute Gods: Atheists And Believers

Twee jaar geleden schreef ik een review voor het debuutalbum van deze Britse prog rock groep en dit album (‘Do Nothing Till You Hear From Me’) kreeg van mij een 4 op 5. Vandaar mijn interesse om ook het derde album van The Mute Gods te beluisteren, te meer ook Alex Lifeson, gitarist van mijn favoriete band aller tijden Rush, te horen is op ‘One Day’. Het openingsnummer ‘Atheists And Believers’ is een poppy prog nummer. ‘One Day’ is van een hoger kaliber en dijk van een prognummer met uiteraard prima gitaarspel en dito solo van de grootmeester hemzelf. ‘Knucklehed’ klinkt dan weer erg jazzy. ‘Envy The Dead’ heeft een krachtig en strak ritme en is best een goed nummer. ‘Sonic Boom’ doet wat aan Flower Kings denken door de sterke aanwezigheid van keyboards. ‘Old Men’ is een zeer rustig, gevoelig nummer: een mooie afwisseling. ‘The House Where Love Once Lived’ is een warm, melodieus nummer genre Blackfield. Op ‘Iridium Heart’ gaat het tempo weer de hoogte en horen we ook weer meer keyboards. De zang klinkt hier wat metaalachtig en er is ook een wat funky sound. ‘Twisted World Godless Universe’ begint zowaar bijna als klassieke muziek om dan uit te monden met sterke keyboards en gitaar: het klinkt wat als Spocks Beard. Eindigen doen we met het instrumentale ‘I Think Of You’: piano en gitaar gaan hier wondermooi hand in hand. Dit album laten metalfans best links liggen wegens te soft maar progfans zullen hiervan smullen. Het album op zich laat geen verpletterende indruk na maar hier horen we wel vakmanschap van The Mute Gods.

Bart Verlinde (75)

InsideOut Music

Tracklist: 1. Atheists And Believers 2. One Day 3. Knucklehed 4. Envy The Dead 5. Sonic Boom 6. Old Men 7. The House Where Love Once Lived 8. Iridium Heart 9. Twisted World Godless Universe 10. I Think Of You