Katatonia op 24 mei in Biebob.

Op vrijdag 24 mei maakt Katatonia een tussenstop in Biebob, Vosselaar tijdens hun “Night Comes Down Over Europe 10th Anniversary NITND Tour 2019” om de tiende verjaardag van hun album ‘Night Is The New Day’ nog eens extra in de verf te zetten.

Katatonia werd in 1987 opgestart als Melancholium. Vier jaar later werd de naam gewijzigd tot Katatonia. Een eerste full-album, ‘Dance Of December Souls’, kwam er in 1993 dat meteen uiterst sterke kritieken haalde en door liefhebbers van doom / death metal werd gekoesterd. De rest is geschiedenis en tot op heden zorgt Katatonia nog steeds voor schitterende albums al is de muzikale stijl lichtjes gewijzigd tot een sound die we misschien beter omschrijven als depressive rock / metal. Dit neemt niet weg dat Katatonia nog steeds een gevestigde waarde is de wereld van stevige rock / metal.

Op deze tournee krijgt dit Zweedse gezelschap support van Wheel en Cellar Darling. Het Duitse Wheel timmert reeds sinds 2009 aan een muzikale carière al heeft dit gezelschap een voorgeschiedenis als Etherial Sleep die terug gaat tot 2006. Wheel drukt zich muzikaal uit aan de hand van doom metal en heeft twee full-albums op de markt. Cellar Darling ontstond in 2016 na meningsverschillen bij Eluveitie toen Anna Murphy (vocals, fluit, syntheziser, hurdy-gurdy), Ivo Henzi (bass, gitaar) en Merlin Sutter (drums) de deur bij deze band achter zich dicht trokken. Intussen werpt dit progressief rock drietal zich steeds meer op als een band waar we echt rekening me moeten houden. Hun meest recente album, ‘The Spell’ (Nuclear Blast) kan op tal van lovende kritieken rekenen – ook bij MUSIKA, zie rubriek CD review –, zodat wij ook enorm uitkijken naar het concert van dit trio.

Meer info omtrent dit concert en tal van andere concerten in wat nog steeds dé rock en metal tempel in België is, vind je terug op www.biebob.be