Prins Svart: Ine Här För Att Stanna

Prins Svart is een Zweedse classic rock band die vorig jaar zijn debuutalbum op de markt bracht. Nu is het viertal – Stefan Berggren (vocals), Henrik Bergqvist (gitaar), Sebastian Sippola (drums) en Tomas Thorberg (bass) – klaar met de opvolger. ‘Inte Här För Att Stanna’ – wat zoveel betekent als “niet hier om te blijven” – telt acht tracks. Voor dit album deed het kwartet ook nog beroep op Rickard Nilsson (Avatarium) die de keyboards inspeelde zodat een vollere sound ontstaat. Muzikaal zit de band in het vaarwater van o.a. Deep Purple, Led Zeppelin en aanverwanten, maar laat ook invloeden van meer heavy metal geïnspireerde acts horen. Maar het grootste verschil met elke andere classic rock act die tegenwoordig zijn muzikale visie op ons los laat, is wel het feit dat alle teksten in het Zweeds worden gebracht. En net dat zou een internationale doorbraak wel eens in de weg kunnen staan. Bij sommige (sub)genres maakt het ons geen zier uit in welke taal de teksten worden gebracht, bij andere vinden we een begrijpbare tekst net belangrijk en dat is, voor ons, zeker van toepassing bij classic rock. Nochtans telt het album zeven erg knap opgebouwde en gearrangeerde nummers die alles bevatten wat we willen terug horen in het (sub)genre: kracht, melodie, mooi gitaarwerk, stevige rockende basis van bass en drums én een goede stem. Enkel het korte instrumentale ‘Melandi’ vinden we absoluut geen meerwaarde hebben, maar toch weerhouden de Zweedse taal ons ervan om dit album echt aan te raden. Maar misschien moet je eens zelf luisteren en is de Zweedse taal voor jou helemaal geen belemmering.

Luc Ghyselen (72)

Musica Ex Machina

Tracklist: 1. Maskinen 2. Jag Kommer Hem 3. Under Mina Sista Dagar 4. Vargen Av Oss Två 5. Melandi 6. En Eftermiddagsdröm 7. Så Verklig 8. Stridens Larm