Jordan Rudess: Wired For Madness

Toetsenvirtuoos Jordan Rudess is je natuurlijk bekend van Dream Theater, waar hij sinds ‘Metroplis Pt. 2: ScenesFrom A Memory’ (1999) mee actief is. Daarnaast heeft de man een enorme catalogus aan albums waarop hij mee speelde, maar ook een heel pak albums onder eigen naam zijn reeds op de markt te vinden. Zo is ‘Wired For Madness’ het vijftiende (!) solo-album van Jordan Rudess. Dat hij niet alles zelf in speelt, lijkt me vanzelfsprekend. Tal van gastmuzikanten leveren hier een geslaagde gastbijdrage. Zo komen o.a. drummers Marco Minnemann, Rod Morgenstein en Elijah Wood de ezelsvellen teisteren, hoor je gitaarwerk van Vinnie Moore, Guthrie Govan, Joe Bonamassa en John Petrucci, wordt een volledige blazerssectie aangevoerd tijdens het bluesy ‘Just Can’t Win’ en hoor je, naast de niet onaardige vocalen van Jordan zelf, ook James LaBrie langs komen. Maar op ‘Wired For Madness’ staat natuurlijk het toetsenwerk van Jordan Rudess centraal en dat is, op zijn zachtst gezegd, indrukwekkend te noemen. Of het nu jazzy loopjes zijn, swingende bluesy intermezzo’s, naar boogie woogie neigende stukjes of stevige en bijwijlen agressief klinkende rock klanken zijn, Jordan Rudess kan het allemaal. ‘Wired For Madness’ telt acht nummers die je een veelzijdig palet aan klanken laten horen met piano, orgel, keyboards en keytar als blikvangers. Het in twee delen opgesplitste titelnummer zet de toon. ‘Wired For Madness – Part 1’ opent meteen en zorgt voor meteen voor meer dan elf minuten intens luisterplezier met jazzy stukken, stevig rockende stukken, eigenzinnige tempo en klank wisselingen, … Meteen krijg je dus alle klankkleuren waarover Jordan Rudess beschikt te verwerken in het eerste deel van het titelnummer. In het tweede deel gaat hij daar nog een stukje verder mee door – het nummer klokt immers af na meer dan tweeëntwintig minuten. Meteen weet je reeds dat dit album meer dan een luisterbeurt nodig zal hebben om echt te doorgronden. Elk nummer opnieuw – al hebben de overige nummers een meer “normale” lengte – krijg je een massa aan indrukken en invloeden te verwerken. Wij gaan eerlijk zijn: sommigen stukken vinden we een brug te ver, andere fragmenten vinden we dan weer gewoonweg schitterend. We hebben het album nu reeds aan een aantal luisterbeurten onderwerpen en we blijven maar nieuwe ingrediënten ontdekken die ons bij een vorige niet waren opgevallen, maar telkens opnieuw worden we overweldigd door de verschillende stijlen die aan bod en die Jordan Rudess tot een geheel kneedt. Dit is een album waarvoor je moet gaan zitten om je te laten meeslepen in de muzikale wereld die de man hier heeft uitgetekend. Dit is absoluut geen snelle fast food hap, maar een album dat langzaam, stukje per stukje, zijn geheimen prijs geeft. Liefhebbers van progressive rock / progressive music waarin keyboards, orgel en piano de hoofdmoot vormen, zullen hier uren zoet mee zijn.

Luc Ghyselen (85)

Music Theories Recordings / Mascot Label Group

Tracklist: 1. Wired For Madness – Part 1 2. Wired For Madness – Part 2 3. Off The Ground 4. Drop Twist 5. Perpetual Shine 6. Just Can’t Win 7. Just For Today 8. Why I Dream