Árstíðir Lífsins: Saga á tveim tungum I: Vápn ok viðr

Árstíðir Lífsins is een Duits / Ijslandse samenwerking van drie begenadigde muzikanten die ook in andere bands actief zijn en waren: Árni (drums, rercussie, viola, cello, orgel, vocals, koorzang), Stefán (gitaar, bass, piano, vibrafoon, vocals, koorzang) en Marsél (vocals, koorzang, verteller). Árstíðir Lífsins werd opgestart in 2008 en drukt zich uit aan de hand van een beklijvende mix van pagan metal en black metal. Dit leverde eerder reeds drie schitterende albums op: ‘Jǫtunheima dolgferð’ (2010), ‘Vápna lækjar eldr’ (2012) en ‘Aldafǫðr ok munka dróttinn’ (2014). Een split met Helrunar (‘Fragments – A Mythological Excavation’ (2013)) en twee ep’s (‘Þættir úr sǫgu norðrs’ (2014) en ‘Heljarkviða’ (2016)) vervolledigt hun discografie. Elk werkstuk opnieuw neemt het trio je mee op een intens beklijvende tocht doorheen de Oud Noorse geschiedenis en literatuur. Dit is op hun nieuwste creatie niet anders geworden en als het geheel dan ook nog volledig in het Oud Ijslands wordt gebracht, kan je al vermoeden dat dit diep op je inhakt en dat het geheel (tekst en muziek) een samenhangend gegeven vormen. Voeg daaraan toe dat deze ‘Saga á tveim tungum I: Vápn ok viðr’ later dit jaar nog gezelschap krijgt van een tweede full-album en je begrijpt waarom het even duurde vooraleer het trio wat tijd uit trok om dit album op de markt te brengen. ‘Saga á tveim tungum I: Vápn ok viðr’ telt negen uit de kluiten gewassen nummers die machtige black metal erupties kennen, maar ook beschouwende fragmenten en rustgevende stukken telt. Elke track loopt naadloos in een volgende track over, zodat je bijna zeventig minuten lang geboeid blijft luisteren naar het machtig geheel dat Árstíðir Lífsins hier aflevert. Árstíðir Lífsins zorgt met deze ‘Saga á tveim tungum I: Vápn ok viðr’ voor een echt “must have album” indien je het (sub)genre een warm hart toedraagt. Kracht, agressie, brutaliteit, mysterie, … het zit allemaal perfect verwerkt in het geheel. Wij kijken al uit naar deel II!

Luc Ghyselen (95)

Van Records

Tracklist: 1. Fornjóts synir ljótir at Haddingja lands lynláðum 2. Sundvǫrpuðir ok áraþytr 3. Morðbál á flugi ok klofin mundriða hjól 4. Líf á milli hveinandi bloðkerta 5. Stǫng óð gylld fyr gǫngum ræfi 6. Siðar heilags brá sólar ljósi 7. Vandar jǫtunn reisti fiska upp af vǫtnum 8. Fregit hefk satt 9. Haldi oss frá eldi, eilífr skapa deilir