Progency Of Sun: Progency Of Sun (ep)

Progency Of Sun ontstond in 2017 in Seinäjoki, Helsinki, Finland en draait rond het duo Jaakko Hautamäki (alle instrumenten) en Niko Aromaa (vocals). Na eerder een nummer te hebben vrijgegeven via youtube – je kan ‘Futile Conversion’ bekijken via https://youtu.be/7NT9fmWSxDU – is deze zes tracks tellende titelloze ep het debuut van Progency Of Sun. Je krijgt zes mooi opgebouwde nummers te horen die je in het vakje melodic death metal kan onderbrengen. Vernieuwend is het allerminst, maar de heren werken zich mooi doorheen de zes composities die alles bevatten wat je van het (sub)genre mag verwachten: krachtige en stevige vocalen, een solide onderbouw van bass en drums, krachtige riffs en mooi opgebouwde melodieuze gitaarsolo’s. We ontdekten tussen de zes tracks geen uitschieters, noch in positieve zin en zeker niet in negatieve zin. Deze ep zou de voorbode moeten zijn van een full-album die Progency Of Sun aan het voor bereiden is en waar een aantal gasten een bijdrage zouden aan leveren. Maar tot dan moeten we het doen met deze ep die ons niet echt van de sokken blaast. Of de band een doorbraak zal kunnen forceren naar een groter (lees “internationaler”) publiek blijft koffiedik kijken. Zonder dit werkstuk te willen minimaliseren heeft Progency Of Sun dan toch nog een pak werk voor de boeg.

Luc Ghyselen (65)

Inverse Records

Tracklist: 1. Fable God Is Dead 2. Futile Conversion 3. Birthright Obligation 4. Darkest Corners Of Black 5. Natural Leaders 6. End Of Zen