The Well: Death And Consolation

Eerst dacht ik naar Kyuss te luisteren tot de stemmen van Ian & Lisa invallen, dan wordt het duidelijk dat het de nieuwe van The Well betreft. The Well is een van de vele stoner bands op Riding Easy Records, maar wat mij betreft toch één van de uitschieters op het label. Dat doen ze nu al drie albums lang. Bij The Well is er een subtiel evenwicht tussen stoner en psychedelica, wat de band zeer interessant maakt. Vermoedelijk zijn ze evengoed beïnvloed door bands als Spacemen 3, Loop of Sun Dial: in elk geval bewijst het wederom dat hoe breder de invloeden, hoe interessanter de muziek wordt. In elk geval opent ‘Death And Consolation’ voortreffelijk met ‘Sabat’. ‘Raven’ is een mooi voorbeeld van het bewandelen van de lijn tussen stoner en psychedelica. ‘Deathsong’ klinkt archetypisch, maar werkt toch verslavend. ‘The Eyes Of Fingers’ is ook zo’n ingetogen knaller. Meteen moest ik denken aan Mos Generator, die er ook in slagen om iets vol energie te steken en desondanks ingetogen te laten overkomen. Spanning opbouwen heet dat zeker? ‘Eyes Of A God’ is het beste bewijs dat The Well songschrijvers zijn en geen verzamelaars van riffs. De riffs zijn er wel hoor, maar staan (zoals het hoort) in het teken van de song. ‘Freedom Above’ zou dan weer een hommage aan Red Temple Spirits kunnen zijn. ‘This Is How’ is opnieuw een nummer dat klinkt als een cliché van het type waar je niet genoeg van krijgt. Net zoals ze altijd tegen mij ‘Eentje is geentje’ mogen zeggen, mogen ze wat mij betreft de ganse avond ‘This Is How’ laten draaien. ‘Endless Night’ mag het album afsluiten, opent een beetje weifelend om dan te besluiten als uptempo psychedelische stoner door het leven te gaan. Een speciale vermelding wou ik geven voor de stem van Ian, die een beetje neigt naar Billy Corgan van Smashing Pumpkins, maar dan zonder een te zware neurotische bijklank. The Well heeft opnieuw zijn uiterste best gedaan om een onderhoudend album te schrijven en zijn daar schijnbaar complexloos in geslaagd.

Frederik Blieck (87)

Riding Easy Records

Tracklist: 1. Sabbah 2. Raven 3. Death Song 4. Cup of Peace 5. Eyes of a God 6. Act II 7. Freedom Above 8. This Is How 9. Endless Night