Orphaned Land, De Verlichte Geest.

Orphaned Land, supports: System House 33, Subterranean Masquerade – 06/04/19 – De Verlichte Geest, Roeselare.

Een mooie zaterdag afsluiten met drie bands in een goed gevulde zaal: we kennen slechtere manieren om een dag af te sluiten.

Opener System House 33 is ons totaal onbekend. Uiteindelijk ontdekken we een viertal uit Indië dat een mix brengt van agressieve thrash metal, groove metal en death metal. Het kwartet doet er alles aan om het publiek mee te krijgen, maar de reacties blijven eerder lauw. Nochtans zetten de heren hun beste beentje voor met een gedreven en strakke set met vooral nummers uit hun meest recente full-album ‘End Of Days’. Maar misschien was dit toch te zwaar voor de aanwezigen die duidelijk voor Orphaned Land waren afgezakt naar De Verlichte Geest.

Subterranean Masquerade komt dan weer uit Israël en zorgt voor een toegankelijke mix van progressive metal en psychedelica waarin ook klanken uit het Midden-Oosten hun opwachting maken. Ook dit gezelschap kiest ervoor om zijn set op te bouwen aan vooral nummers uit het meest recente album ‘Vagabond’. Toch krijgen we ook een gloednieuw nummer te horen dat ze pas voor de tweede keer live brengen. De heren zorgen voor een enthousiast concert dat ervoor zorgt dat ook de aanwezigen zich geen seconde vervelen: we mogen mee springen, mee brullen, mee dansen, … kortom aan aanstekelijke participatie is er voldoende te beleven. Een van de gitaristen waagt zich zelfs tussen de enthousiaste menigte en er wordt ook een ladder voor het podium geplaatst waarop dan vocalist Eliran Waitzman zijn toehoorders verder opjut. We kunnen dan ook besluiten dat Subterranean Masquerade een heel pak hoger staat op de muzikale ladder dan opener System House 33, want zowel op muzikaal vlak als op interactief vlak als op podium présence scoorde dit vijftal goede punten. Wij houden dit gezelschap vanaf nu zeker extra in het oog!

Aan Orphaned Land om beter te doen. Het huidige zestal brengt knap opgebouwde progressive metal nummers waarin vaak invloeden uit Midden-Oosterse folk verwerkt zitten. Vanaf opener ‘The Cave’ tot en met de slotakkoorden van ‘Norra & Orna’ zorgde de band ervoor dat het publiek mee werd gezogen in hun krachtige, en toch aanstekelijke sound. Muzikaal is dit net nog een stapje verder. Ook Orphaned Land kiest ervoor om vooral nummers uit het meest recente album, ‘Unsung Prophets & Dead Messiahs’ te brengen, maar die werden stuk voor stuk goed ontvangen door een enthousiast publiek dat pas stil te krijgen was met de gevoelige en mooi vertolkte ballad ‘Brother’. Meteen een heel knap opgebouwde set waar de aandacht nergens kans had om te verslappen.

We kunnen dan ook besluiten dat we een mooie muzikale avond hebben gekregen met drie goede bands, dat System House 33 wel nog wat werk aan de winkel heeft, dat we Subterranean Masquerade van dichtbij moeten volgen en dat Orphaned Land terecht als headliner mag en kan fungeren.

Met dank aan Lucas Aerbeydt.

Tekst en foto’s: Luc Ghyselen.